vestnik

Pomurski predstavniki na zdravstvenem ministrstvu o ohranitvi dežurnega zdravnika

Rok Šavel, 30. 6. 2023
Janko Špindler FB
Delovno srečanje deležnikov iz Pomurja je potekalo v prostorih zdravstvenega ministrstva v Ljubljani.
Aktualno

Predstavniki pomurskih občin in zdravstvenih domov so se minulo sredo mudili na ministrstvu za zdravje na temo reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči.

Predvidena reorganizacija mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ki jo ponovno pripravlja ministrstvo za zdravje oziroma za to imenovana delovna skupina, še zmeraj dviga veliko prahu. Kljub kritikam se aktivnosti v smeri vzpostavitve sistema, ki bi zajemal 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih centrov, pri čemer bi v Pomurski regiji poleg obstoječega urgentnega centra v soboški bolnišnici ostal le še predvideni satelitski urgentni center v Lendavi s prisotnim dežurnim zdravnikom ponoči, ob koncih tedna in za praznike, nadaljujejo. V ta namen so se predstavniki pomurskih občin, od tega nekateri župani, podžupani in občinski svetniki, ter vodstva vseh štirih zdravstvenih domov v Pomurju, soboškega, ljutomerskega, lendavskega in gornjeradgonskega, in murskosoboške bolnišnice minulo sredo sestali na ministrstvu za zdravje. Ponovili so že znano stališče, da nasprotujejo ukinitvi oziroma krčenju dežurne zdravniške službe v regiji, pri čemer so bili najglasnejši predstavniki ljutomerske občine in tamkajšnjega zdravstvenega doma.

Spomnimo, da je nedavno že ljutomerski občinski svet soglasno sprejel sklep, da se mora izvajanje nujne medicinske pomoči v ljutomerskem zdravstvenem domu ohraniti v nespremenjenem obsegu, da naj država tudi v prihodnje pokriva stroške dežurnih služb, glede na vse strokovne argumente in že zgrajen objekt pa naj se predvideni satelitski urgentni center vzpostavi v Ljutomeru ter ostane v lasti občine in v upravljanju zdravstvenega doma. Cilj je torej, da se 24-urna prisotnost zdravnika v Ljutomeru ohrani tudi v prihodnje.

So pa pozdravili priključevanje izvajalcev nujne medicinske pomoči dispečerski službi zdravstva, kar naj bi bilo opravljeno do konca leta. Izvajalci v Murski Soboti naj bi se priključili oktobra letos, novembra del pomurskih izvajalcev, decembra pa še lendavski zdravstveni dom. Proces vključevanja v dispečersko službo zdravstva, katere namen je, da usmeri najbližje mobilne enote na kraj dogodka, se je zaustavil leta 2019 zaradi nedelujočega enotnega državnega radijskega sistema za potrebe zdravstva.

dežurna-služba dežurni-zdravnik nmp ministrstvo-za-zdravje