vestnik

Pomurski sejem: V jesenskem času si želijo izvesti tri sejme

Vestnik, 22. 4. 2021
Nataša Juhnov
»Od zadnjega sejma je preteklo kar 20 mesecev,« je uvodoma poudaril predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.
Aktualno

Na novinarski konferenci, ki je potekala preko spleta, je predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec predstavil načrte za drugo polovico leta 2021.

»Od zadnjega sejma je preteklo kar 20 mesecev,« je uvodoma poudaril. Kljub težkim razmeram, ki so njihovo dejavnost zelo zaznamovale in po njegovih besedah tudi najbolj prizadele, niso niti za trenutek pomislili, da bi sejme in zastavljene projekte opustili. »Ne gre samo za sejme  in sejemske prireditve, ampak  tudi za pomembna mednarodna strokovna sodelovanja ter projekte kot so mednarodna slikarska kolonija, izbor vinske kraljice in podobno,« je še pojasni.

Kljub temu, da so bili primorani spomladanske sejme odpovedati, aktivno nadaljujejo s pripravami na mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA, mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA in mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL. »Jesenski sejmi sovpadajo s predsedovanjem Evropski uniji, zato bo to svojevrstna priložnost, da se ti sejmi in dejavnosti, ki jih bomo predstavili, predstavijo v luči slovenskega gospodarstva v Evropi," je povedal Erjavec. Kot podporo sejmom v realnem času in prostoru pa pripravlja Pomurski sejem tudi novosti na področju digitalizacije.

ffb2c2de0a53b3bb30fc0f4c39fa3709
Jure Zauneker
Na fotografiji utrinek s sejma Sobra 2018. Letos upajo, da ga bodo lahko uspešno izvedli med 323. in 25. septembrom.

Sejem AGRA v luči sadja in zelenjave

V mednarodnem letu sadja in zelenjave bodo ob naslovni temi strokovni in poslovni poudarki še na inovacijah in digitalizaciji, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, krepitvi podeželskih območij ter na gozdu in lesu, ki sta naše pomembno bogastvo. Država partner sejma AGRA bo Francija, ki bo za Slovenijo prevzela predsedovanje svetu EU v prvi polovici leta 2022. V času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije bo sejem AGRA gostil kmetijske ministre držav članic. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na ministrsko konferenco in sejem še posebej povabilo predstavnike držav zahodnega Balkana in Francije. Posebna pozornost bo posvečena predstavitvi Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021. 

Agro bodo tradicionalno spremljale strokovne razstave goveje živine. Predstavljene bodo vse pasme, prisotne v Sloveniji. V okviru razstave konj je že potrjena predstavitev slovenske hladnokrvne pasme, posavcev, haflingerjev, bosanskega planinskega konja, lipicancev in gostovanje predstavnikov Združenja rejcev ljubiteljev arabskih konj. Atraktivna bo tudi enodnevna predstavitev kasačev ter športnega konjeništva Jahalnega kluba Kasko Svečina. V okviru razstave drobnice bodo predstavljene vse v Sloveniji prisotne pasme. Agro bodo spremljale tudi razstava prašičev (zaradi zdravstvenih tveganj žal brez živih živali), perutnine, avtohtonih pasem domačih živali, rib in malih živali. Razstava slovenskih avtohtonih pasem domačih živali bo tradicionalno prikaz vseh avtohtonih pasem v Sloveniji. Izdelke iz mesa in mleka bodo ponujale v pokušnjo in nakup kmetije, na katerih jih izdelujejo.

Na vzorčnih nasadih bodo predstavljene avtohtone in tradicionalne sorte kmetijskih rastlin, vrt s permakulturno-biodinamičnim načinom pridelave, vrtnine, dišavnice in zelišča.  Poudarek bo na  medovitih rastlinah, agroekologiji,  eko- in biodinamični pridelavi vrtnin in poljščin ter predstavitvi različnih vrst zastirk in strojne opreme za ekološko pridelavo. Z novimi pridobitvami se bodo predstavili gozdno parkovni nasad, sejemska učna gozdna pot in poligon Zeleni dragulji narave. Novost bo tudi vzorčni čebelnjak, s predstavitvijo pomena čebel za ekosistem in kot gospodarske dejavnosti. 

Na sejmu SOBRA bogata mednarodna predstavitev orožja

Na 8. mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, ki bo potekal na stičišču štirih držav v Gornji Radgoni od 23. od 25. septembra, so sodelovanje potrdili Ministrstvo za obrambo RS, Slovenska vojska, Policija, Uprava za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, GZS GIZ GOIS ter sorodne organizacije iz Avstrije, Italije, Poljske in Hrvaške. Veliko zanimanje domačih in tujih razstavljavcev obeta bogato mednarodno predstavitev orožja, vozil, opreme, pripomočkov, storitev in znanja za obrambo države, varnost državljanov ter zaščito in reševanje ogroženih. Krovne institucije pripravljajo tudi tehten strokovni in poslovni program.

84ae7e45b5abd99e056912ff27df5e40
Foto:Jure Zauneker
Sejem Medical bo podaril pomen in uspehe zdravstvenih delavcev pri premagovanju epidemije novega koronavirusa ter spodbujal pravočasno cepljenje. Fotografija je simbolična

Ob sejmu SOBRA bo potekal sejem MEDICAL

MEDICAL bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU eden od osrednjih dogodkov, s katerimi se bo naša država predstavila mednarodni strokovni in poslovni javnosti. Poudaril bo pomen in uspehe zdravstvenih delavcev pri premagovanju epidemije novega koronavirusa ter spodbujal pravočasno cepljenje. Ponudil bo tehnološke novosti s področja digitalizacije ter inovativne pristope v zdravstvu, medicini in oskrbi.

Več o njihovih letošnjih načrtih si lahko preberete TUKAJ.

agra Sobra pomurskisejem Medical