vestnik

Pomurski šoli prejeli zlato priznanje na festivalu Več znanja za več turizma

I. B., 2. 2. 2024
Arhiv šole
Zlato priznanje za Ekonomsko šolo Murska Sobota.
Aktualno

V Ljubljani na Gospodarskem razstavišču je bil sejem Alpe-Adria, na katerem so v sklopu 21. mednarodnega festivala Več znanja za več turizma sodelovale tudi srednje in višje šole iz Slovenije in tujine.

Kot smo že poročali, je Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s partnerji letos pripravila 21. festival, tema pa je nosila naslov Okusni zakladi. Sodelujoče šole so morale pripraviti pisno predstavitev turističnega produkta, izdelati promocijski spot in se predstaviti na sejmu. 

Sodelovali sta tudi dve pomurski srednji šoli in obe prejeli zlato priznanje. 

Ekonomska šola Murska Sobota je sodelovala s projektom Odomaš na divjem vzhodu, ki so ga pod mentorstvom Nataše Šiplič Šiftar in Cvetke Gomboc Alt pripravili dijaki 4. letnika programa ekonomski tehnik Lana Bukovec, Lučka Lukač, Matjaž Magyar, Nastja Nemec, Gašper Recek, Žana Škerget in Samira Škraban. 

ekonomska šola murska sobota, več znanja za več turizma
Arhiv šole
Ekonomska šola Murska Sobota na sejmu Alpe-Adria.

Kot smo že pisali, so s projektom spodbujali trajnostno porabo, podpirali lokalno gospodarstvo in kulturno dediščino ter obenem bogatili izkušnjo obiskovalcev. »Prav tako smo želeli obuditi stari izraz, ki je bil že pozabljen – odomaš (pojedina po delu),« je povedala Nataša Šiplič Šiftar. Zastavili so si izziv popestriti ponudbo v gostišču Zlato polje, čigar ustanovitelj je lokalno podjetje Grede Tešanovci, z njim so se tudi povezali. Sodelujejo še s Pomurskim tehnološkim parkom v okviru projekta Talent lab, ki je namenjen povečanju zaposlitvenih potencialov mladih v pomurski regiji, ter z njim rešujejo izzive. Odomaš na divjem vzhodu zajema tridnevno doživetje, kjer gostje najprej bolje spoznajo lokalne ponudnike in njihovo delo, se naučijo kuhati bograč z znanim kuharjem, s someljejem pa pripravijo svojo mešanico vina, ki bi jo ponudili k bograču. Menijo, da lahko njihov projekt pripomore k razvoju turizma v Prekmurju, ki na tem področju zaostaja za ostalimi slovenskimi regijami. 

ekonomska šola murska sobota, več znanja za več turizma
Posnetek zaslona
Ekonomska šola Murska Sobota je sodelovala s projektom Odomaš na divjem vzhodu.

Prav tako je sodelovala Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. Dijaki Lara Štefanec, Tian Ficko, Lennon Samuel William, Ana Luša Časar in Vasja Radonjić so pod mentorstvom Elvire Štumpf in Mateje Rožanc Zemljič pripravili kulinarični turistični produkt z imenom Sladke radosti veverice Muki. Veverica je maskota zdraviliškega parka Radenci, ekipa pa je izdelala sladico Muki keks, ki je povezana z lokalnimi izdelki. »Naša želja je, da bi sladica postala sestavni del lokalnega kulinaričnega turizma, saj je trajnostno naravnana ter je nadgradnja peciva naših babic. Naš kulinarični turistični spominek lahko služi kot odlično darilo, ki ga lahko podarimo sebi ali najbližjim. Je odlična priložnost za promocijo destinacije in hkrati omogoča lokalno prepoznavnost,« sporočajo. V projektni nalogi so med drugim raziskali trg, določili ciljni segment, se odločili za edinstvenost izdelka, proučili ponudnike lokalnih pridelkov, ki jih potrebujejo za sladico, opravili so povpraševanja pri ponudnikih, pripravili kalkulacijo izdelka, izbrali oblike trženja in razvili strategijo promocije izdelka. 

srednja šola za gostinstvo in turizem radenci, več znanja za več turizma
Posnetek zaslona
Ekipa je izdelala sladico Muki keks, ki je povezana z lokalnimi izdelki.


Sodelujoči so morali posneti tudi promocijske spote. V radenski šoli so nam dejali, da so želeli s celotno predstavitvijo v spotu poudariti pomen lokalno pridelane hrane, obenem pa opozoriti na svojstven pomen sladice. Spot so povezali z Ekološko kmetijo PeTiDa, Babičevim mlinom ter Kmetijo Paldauf, v njem pa lahko spoznate izdelavo krhkega karamelnega piškota v šolski kuhinji. »Naravnani smo k dovršenosti, zato vso energijo vlagamo v dobro predstavitev produkta in čim boljšo promocijo pomurske regije, zato upamo, da bodo naša prizadevanja opažena,« sta rekli mentorici. 

več-znanja-za-več-turizma sšgt-radenci ekonomska-šola-murska-sobota