vestnik

Pomurski šoli uspešni na nagradnem natečaju Mladi v svetu energije

Vestnik.si, 4. 7. 2023
Ekošola
Prejemniki nagrad nagradnega natečaja.
Aktualno

Program Ekošola je s partnerjem GEN energija v šolskem letu, ki se je nedavno izteklo, štirinajstič zaključil projekt Mladi v svetu energije, ki je namenjen povečanju energetske pismenosti in zanimanja za tehnične in naravoslovne vede med mladimi.

Projekt Mladi v svetu energije spodbuja k celovitemu razmišljanju o pomenu električne energije za razvoj družbe, poudarek pa daje tudi pregledu različnih virov in tehnologij za proizvodnjo električne energije, oskrbi z električno energijo in njeni rabi, ukrepom za učinkovito rabo energije ter prihodnosti oskrbe z električno energijo v Sloveniji in svetu. Letos je v nagradnem natečaju pod geslom 'Nizkoogljično je odlično' sodelovalo osemsto mladih iz 62 slovenskih ustanov. 

Na natečaju so lahko sodelovale štiri starostne skupine in izdelale izdelke, ki so bili prilagojeni starosti. V drugi starostni skupini - malčki, kjer so sodelovali učenci od 1. do 3. razredov osnovne šole, je zmagala OŠ Srečka Kosovela Sežana, drugega mesta se je razveselila OŠ Kapela, tretjega pa OŠ Sveti Jurij, POŠ Pertoča. V tej skupini so morali sodelujoči izdelati izvirno serijo slikanic, risbic, kolažev, plakata ali maketo na prej omenjeno temo, za pomoč so dobili vprašanja, kot so 'kakšna je energetska mešanica Slovenije', 'katere elektrarne proizvedejo največ električne energije', 'katere elektrarne so trajnostne in hkrati proizvajajo električno energijo tudi ponoči'. 

ekošola, mladi v svetu energije
Ekošola
Nagrajen izdelek OŠ Kapela.

Najboljši zavodi so na zaključni prireditvi prejeli nagrade. 

ekošola nagrade mladi-v-svetu-energije natečaj