vestnik

Pomurski šoli združili moči pri učenju mladih o odnosu do okolja

Vestnik.si, 23. 6. 2024
Arhiv šole
Šoli sta sodelovali.
Aktualno

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) in Srednja šola za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci sta sodelovali v projektu Zelen.kom, ki je namenjen izboljševanju prilagodljivosti, odpornosti in odzivnosti na trajnostni razvoj.

Profesorica sociologije in geografije na GFML Sonja Ferčak je pojasnila, da je nekaj učiteljev iz obeh šol sodelovalo na izobraževanju z naslovom Vzgoja z umetnostjo kot način angažiranja za (so)delovanje pri gradnji solidarne, zelene in trajnostno naravnane družbe. Izobraževanje je potekalo na mariborski filozofski fakulteti, izvajal pa ga je zavod Petida. 

Sodelujoči profesorji so izdelali kratek film, podnebno grozljivko, ki je bila tudi predvajana na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru. "Z njim smo hoteli pokazati, kako lahko z umetnostjo izrazimo kritiko družbenega odnosa do okolja in kako lahko vplivamo na spremembo odnosa in vedenja do tega. Vzgoja z urbano umetnostjo je dober način angažiranja za (so)delovanje pri gradnji solidarne, zelene in trajnostno naravnane družbe," je dejala. 

odnos-do-okolja, gfml, sšgt-radenci
Arhiv šole
Šoli sta sodelovali.

Izdelek SŠGT nosi naslov Izgubljene sanje. Opis pravi tako: "Ponosen prleški kmet prideluje kakovostno solato. Življenje mu teče v harmoniji z naravo, saj ljudje z navdušenjem kupujejo njegovo solato na tržnici. Vso njegovo delo in trud sta bila v hipu izničena, saj mu je toča skoraj popolnoma uničila pridelek. Kar je od pridelka še ostalo, skuša prodati na tržnici, a zaman. Zelo obupan sprejme težko odločitev in se odpove kmetovanje. Ob tem se zamišljeno sprašuje: Polje, kdo te bo še ljubil?"

odnos-do-okolja, gfml, sšgt-radenci
Arhiv šole
Šoli sta sodelovali.

Erni Konc pa je naslov izdelka, pod katerega so se podpisali GFML. "On (Erni Konc) je metafora za koncerne, korporacije, ki na veliko izkoriščajo pridne delavce in se jih zlahka znebijo, ker je vsak zamenljiv, so kolateralna škoda. Poleg tega, da izkoriščajo ljudi, imajo tudi porazen vpliv na naravo (umiranje živali). Zlata palica, tudi ko gre kakšna korporacije 'po gobe', višje sile vseeno iz nje počrpajo ves denar oziroma vse, kar je ostalo. Potreben je upor malih, ki se morajo združiti v boju za pravico in pravičnost."

odnos-do-okolja, gfml, sšgt-radenci
Arhiv šole
Šoli sta sodelovali.

odnos-do-okolja, gfml, sšgt-radenci
Arhiv šole
Šoli sta sodelovali.

GFML sšgt-radenci sodelovanje