vestnik

Pomurski vodovod: Tožba proti občini Ljutomer in županji Olga Karba  

Janko Votek, 7. 8. 2018
Vida Toš
Olga Karba, županja Ljutomera. 
Aktualno

Direktor Javnega podjetja Prlekija Davorin Kurbus in sedem županov prleških občin, vključenih v sistem C pomurskega vodovoda, vložilo odškodninsko tožbo proti občini Ljutomer in županji Olga Karba osebno. Občine soustanoviteljice sistema C in podjetje – upravljalec vodovoda zahtevajo od toženih plačilo treh milijonov evrov odškodnine.

Odškodninski zahtevek je razdeljen na dva dela. Z nepotrditvijo enotne cene vode znotraj sistema, naj bi nastalo za 1,5 milijona evrov škode na račun neporavnane omrežnine s strani porabnikov pitne vode v občini Ljutomer in tolikšna naj bi bila tudi škoda na račun neporavnane vodarine v lanskem in letošnjem letu. Po povedanem ljutomerske županje Olga Karba, na današnji tiskovni konferenci, tožbeni zahtevek izhaja iz nepotrjenega elaborata o določitvi cen s strani ljutomerske občine. V primeru potrjenega elaborata o določitvi cen bi občani in gospodarstvo ljutomerske občine moralo zbrati za štiri milijone več omrežnine in vodarine v lanskem in letošnjem letu. V občini ocenjujejo, da gre za nevzdržne zneske in profitno naravnanost javnega podjetja. Na osnovi tega izračuna bi v 30-tih amortizacijskih letih znašali stroški za vodo 90 milijonov evrov, kar je skoraj za polovico več kot je bila investicijska vrednost celega projekta.


623e41715f8eb7b5b40f168300fc520f
Miha Šoštarič
JP Prlekija in sedem županov toži občino Ljutomer in njeno županjo.


Občina Ljutomer nasprotuje obračunavanju in plačevanju stroškov dvema soupravljavcema sistema radgonski Kori in radenskemu Simu. V Ljutomeru so prepričani, da je tožbeni zahtevek neupravičen in ga bodo zavrnili, hkrati pa pozivajo »tožitelje«, da tožbo umaknejo. Po drugi strani se v občini Ljutomer počutijo prikrajšane, saj jim JP Prlekija ne nakazuje zbrane omrežnine, ki jo zbere po trenutno veljavnem ceniku. Ta znesek, ki ga Prlekija zadržuje po sklepu sveta ustanoviteljic je 550 tisoč evrov, zato se je občina odločila za izvršbo.

6d2d987acf435c0205c0b8061848428d
Darja Lukman Zunec
Olga Karba, županja občine Ljutomer.


Očitno je nesprejet elaborat o določitvi cene vode s strani Ljutomera samo vrh ledene gore. Po povedanem na tiskovni konferenci občine ustanoviteljice nimajo urejenih temeljnih vprašanj – okrog vrednosti prenesenega premoženja v skupno upravljanje, kot tudi ne lastniški »razrez skupne javne infrastrukture (transportni, primarni vodi in objekti). Tudi tožbeni zahtevek je v nasprotju z veljavnimi ceniki. Povprečen strošek zaračunane najemnine (omrežnine) je okrog 3,6 evra na kubični meter uporabljene vode, strošek vodarine pa se giblje okrog 0,6 evra za kubični meter vode. Zato 1,5 milijona na račun omrežnine in 1,5 na račun vodarine odpira kar veliko dvomov.

Nataša Juhnov
JP Prlekija in sedem županov toži občino Ljutomer in njeno županjo.
ljutomer tožen za tri milijone evrov