vestnik

Pomurski vrtci in šole uspešni pri zmanjševanju količin zavržene hrane

Vestnik.si, 13. 6. 2024
Ekošola
Zaključek projekta.
Aktualno

Končala se je deseta sezona projekta Hrana ni za tjavendan, ki sta ga izvedla program Ekošola in podjetje Lidl Slovenija. Vanj je bilo vključenih 16.464 otrok iz 293 vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Projekt je namenjen ozaveščanju o zaskrbljujočih količinah odpadne hrane in ponuja rešitve za manj zavržkov. Z njim želijo organizatorji dvigniti raven znanja o kakovostni, polnovredni prehrani, udeležence pa spodbujati k skrbnemu ravnanju s hrano ter pravilnemu recikliranju in odlaganju ostankov hrane. Letošnja tema je bila trajnostno praznovanje rojstnega dne. »Že deset let v sklopu projekta izvajamo aktivnosti, kot sta merjenje količin odpadne hrane in ozaveščevalne akcije, s katerimi sodelujoče ustanove uspešno zmanjšujejo potencialne zavržke. Letos so vrtci, šole in srednje šole odpadno hrano v povprečju zmanjšali za tretjino, nekaterim jo je uspelo zmanjšati skoraj v celoti,« je rezultate predstavil nacionalni koordinator programa Ekošola Gregor Cerar. 

ekošola, hrana-ni-za-tjavendan
Ekošola
Zaključek projekta.

ekošola, hrana-ni-za-tjavendan
Ekošola
Zaključek projekta.

V projektu so sodelovali tudi številni vzgojno-izobraževalni zavodi iz pomurske regije. Pri zmanjševanju količin odpadne hrane so bili v kategoriji vrtci in prva triada osnovnih šol najuspešnejši v Vrtcu pri Osnovni šoli Puconci. Tokrat so sodelovali prvič, izdelali pa so slikovni jedilnik in zemljevid ter meritve zavržkov hrane. Nagrado v projektu Reciklirana kuharija, v sklopu katerega nastanejo preprosti recepti iz ostankov hrane, so prejeli OŠ Cankova, Vrtec Mala Nedelja in DOŠ II Lendava, zmagovalci likovno-grafičnega in literarnega natečaja Trajnostni rojstni dan - brez zavržene hrane pa so bili tudi OŠ in vrtec Apače, OŠ Kajetana Koviča Radenci, OŠ Gornja Radgona in podružnična šola Janka Šlebingerja

ekošola, hrana-ni-za-tjavendan
Ekošola
Zaključek projekta.

ekošola, hrana-ni-za-tjavendan
Ekošola
Zaključek projekta.

ekošola pomurje