vestnik

Pomurski župani s pozivom državi k financiranju dežurne zobozdravstvene službe

STA, Vestnik.si, 18. 2. 2022
Jure Zauneker
Zobozdravstvena ambulanta
Aktualno

Pomurski župani, združeni v Svet pomurske razvojne regije, na današnji seji niso potrdili nobenega od predlogov Zdravstvenega doma Murska Sobota za sofinanciranje 24-urne zobozdravstvene dežurne ambulante. Menijo namreč, da financiranje zdravstva ne bi smelo biti breme občin, ampak bi za to morala poskrbeti država.

V Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota je trenutno dežurna zobozdravstvena služba na voljo le ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 12.00. Izven tega časa morajo pacienti drugam, najbližja dežurna zobozdravstvena služba je v Mariboru. V ZD so zato pripravili dva predloga za izboljšanje dostopnosti zobozdravstvenih storitev v Pomurju.

zobozdravnik, ambulanta
Jure Zauneker
Zobozdravstvena ambulanta

Prvi predlog predvideva izvajanje dežurne zobozdravstvene ambulante vse dni v letu, med tednom od 20.00 do 6. ure zjutraj, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa neprekinjeno 24 ur. Po predlogu so predvideni stroški delovanja na letni ravni nekaj manj kot 373.000 evrov. Po drugem predlogu bi zagotavljali dežurno zobozdravstveno ambulanto ob sobotah, nedeljah, praznikih in na dela proste dneve štiri ure dnevno, od 18.00 do 22.00 ure. Predvideni stroški delovanja na letni ravni so dobrih 36.500 evrov. Stroške bi razdelili na občine glede na število prebivalcev.

Če katera od občin ne bi podprla sofinanciranja, bi morali občani tiste občine ob obisku dežurnega zobozdravnika plačati 25 evrov, kot to sedaj plačujejo obiskovalci od drugod, je pojasnila direktorica ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač. Ob tem je opozorila tudi na težave s kadri, saj je pomurska regija slabo oskrbljena z zobozdravniki. V regiji je 24 koncesionarjev, 27 zobozdravnikov pa deluje v štirih javnih zdravstvenih zavodih. Od teh 51 zobozdravnikov jih je 19 starejših od 51 let in jim, če tega ne želijo, ni treba opravljati dežurstva, ostane jih torej 32. Vendar so bili pomurski županje in župani enotni. Menili so, da občine ne bi smele financirati zdravstva in da bi za to morala poskrbeti država. Sprejeli so sklep, da takoj pošljejo poziv državi, da področje zagotavljanja dežurne zobozdravstvene službe uredi na državni ravni in ga tako tudi financira.

zdravstvo financiranje regije