vestnik

Pomurje dobilo več poslank in poslancev, toda med njimi ni Židana

R.Š., 24. 4. 2022
Jure Zauneker
Državnozborske volitve 2022.
Aktualno

Velika zmaga za Roberta Goloba, ki je z Gibanjem Svoboda dobil 41 poslancev v državnem zboru. Iz državnega zbora se poslavljata stranki dveh bivših premierjev Marjana Šarca in Alenke Bratušek, veliko presenečenje pa v izvoljenih kandidatih iz Pomurja.

Stranka Roberta Goloba Gibanje Svoboda je velika zmagovalka tokratnih državnozborskih volitev, saj je osvojila 40 poslanskih mandatov, kažejo neuradni rezultati državne volilne komisije po več kot 97-odstotkov preštetih glasovnic. V državnem zboru bo zastopanih pet strank: Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica. Poslavljajo se LMŠ, SAB, SNS, DeSUS in Konkretno (kot del Povežimo Slovenijo, ki ni prebila parlamentarnega pragu). Volilna udeležba je bila najvišja po letu 2000, saj je svojo voljo izrazilo več kot 68-odstotkov volilnih upravičencev. 

Po treh poslancih iz Pomurja in poslancu madžarske narodne skupnosti, ki so bili del državnega zbora v minulem mandatu, bo tokrat regijo zastopalo pet poslancev in manjšinski poslanec. Gibanje Svoboda je dalo dve pomurski poslanki, preboj je tokrat uspel lendavskemu županu na listi SDS Janezu Magyarju in ponovno tudi šefu poslancev NSi v minulem mandatu Jožefu Horvatu.

zrim
Osebni arhiv
Damijan Zrim je bil kandidat na Goričkem.

Veliko presenečenje pa je izpad dolgoletnega poslanca, nekdanjega ministra in predsednika državnega zbora Dejana Židana, ki ga bo nadomestil mladi Damijan Zrim.

murska-sobota, volitve-2022
Jure Zauneker
Državnozborske volitve 2022.

Pomurski poslanci v naslednjem mandatu (po več kot 99% preštetih glasovnicah):

Sara Žibrat (Gibanje Svoboda - Volilni okraj Ljutomer)


Vera Granfol (Gibanje Svoboda - Volilni okraj Gornja Radgona)


Janez Magyar (SDS - Volilni okraj Lendava)


Jožef Horvat (NSi - Volilni okraj Lendava)


Damijan Zrim (SD - Volilni okraj Murska Sobota 1)

Po neuradnih podatkih je ponovno zaupanje madžarske narodne skupnosti dobil tudi Ferenc Horvath.

Kako smo glasovali Pomurci, lahko preberete v tem članku. 

volitve-2022 državni-zbor pomurski-poslanci