vestnik

Pomursko gospodarstvo lani ustvarilo 99 milijonov neto čistega dobička 

Majda Horvat, 15. 5. 2019
Majda Horvat
Izjemna rast pomurskega gospodarstva.
Aktualno

Neto čisti dobiček zrasel za 66 odstotkov, kar je tudi najvišja rast med slovenskimi regijami, prihodki so se povečali za dobro desetino, več je bilo tudi zaposlenih, ki pa še vedno ne zaslužijo povprečne slovenske plače. 

Pomursko gospodarstvo je lani doseglo izjemen poslovni uspeh. Prihodki so znašali 2743 milijonov evrov (od tega je bilo 1011 milijonov ustvarjenih na tujih trgih) in so bili v primerjavi s predhodnim letom višji za 11 odstotkov. Neto čisti dobiček je znašal 99 milijonov evrov, kar je  66 odstotkov več kot v letu 2017. Ob tem so gospodarske družbe povečale tudi število zaposlenih, na osnovi delovnih ur za 758 delavcev. To je pokazala analiza o poslovanju pomurskega gospodarstva v letu 2018, ki jo je pripravila murskosoboška izpostava Ajpes. Pomurska regija se je po rasti neto čistega dobička zavihtela na prvo mesto med dvanajstimi statističnimi regijami, po ustvarjenem neto čistem poslovnem izidu pa se je uvrstila na deveto mesto.


Predvsem pa je pomembno to, da se je pomursko gospodarstvo tudi po drugih kazalnikih o poslovanju v slovenskem merilu odlepilo od dna, in da so podjetja ustvarila trdno podlago za poslovanje in obstoj ob morebitni novi gospodarski ter finančni krizi.
Od skupaj 1856 pomurskih gospodarskih družb je čisti dobiček v višini 122,7 milijonov ustvarilo 1284 družb (69,2 odstotka vseh), tega pa so v primerjavi z letom 2017 povečale za 34 odstotkov. Neuspešno je poslovalo 500 družb, ki so ustvarile izgubo v višini 23,1 milijona evrov. V teh družbah je bilo zaposlenih 1752 delavcev, v vseh pomurskih družbah pa je bilo zaposlenih skupaj 16471 delavcev. V zelo negotovi prihodnosti pa je 537 podjetij, pri katerih ustvarjena dodana vrednost ne zadošča za strošek plač in strošek amortizacije. V njih je zaposlenih 2206 delavcev, kar predstavlja 13,4 odstotke vseh zaposlenih v gospodarskih družbah.


"S poslovni izidom pomurskega gospodarstva smo zadovoljni. Dober rezultat smo tudi pričakovali glede na dinamiko dela ter naložb v lanskem letu. Neto čisti dobiček je blizu magične meje sto milijonov evrov, podatki o rasti dodane vrednosti pa tudi kažejo, da se je gospodarstvo prestrukturiralo, in da se ustvarjajo izdelki, ki dosežejo na trgu dodano vrednost, podjetja pa jih prodajajo neposredno in ne kot četrti ali peti v verigi. Prebudil se je tudi domači trg. Donosnost kapitala in sredstev pa kaže tudi na to, da direktorji z vsakim evrom, ki ga imajo v rokah, boljše upravljajo kot v ostalem delu Slovenije," je o poslovanju gospodarskih družb v lanskem letu povedal Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice.

poslovanje pomurje dobiček
Kaj zdaj berejo drugi