vestnik

(POMURSKO PODJETJE LETA 2022) To so podjetja, ki se potegujejo za naziv najboljšega po mnenju bralcev

Vestnik.si, 20. 9. 2023
vestnik.si
PPL 2022.
Aktualno

Medijska hiša Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica tudi letos pripravljata izbor najboljših podjetij v regiji.

Tako kot v preteklih izborih, bo tudi v sedmi akciji strokovna komisija po določenih kriterijih določila zmagovalce v posebnih kategorijah, vezane na velikost podjetja, bralci pa boste lahko izbrali podjetje, ki je najboljše po vašem mnenju in si zasluži naziv Pomursko podjetje leta 2022. 

Za naziv pomursko podjetje leta 2022 po izboru bralcev se poteguje šest podjetij. To so Apolis, Terme Vivat, Vrtni center Kurbus, Lončarstvo Žuman, Avirings in Tiskarna aiP Praprotnik. 

Matej in Dejan Kolbl, Apolis

Apolis sta leta 2006 ustanovila brata Dejan in Matej Kolbl, ki sta prej delovne in poslovne izkušnje nabirala v očetovem obrtnem podjetju. Začela sta z enim kombiniranim vozilom očeta in v zadnjih letih ob iskrenem odnosu do zaposlenih ter poslovnih partnerjev dosegla skokovito rast podjetja. Povečan obseg poslovanja je narekoval nakup dodatnih prostorov v Murski Soboti. Njihov tržni prostor je bilo na začetku in ostaja še danes Pomurje, s tem da njihova ponudba zdaj zajema celotno paleto strojnih in elektroinštalacij z možnostjo izkoriščanja alternativnih virov energije, kot so prezračevalni sistemi, toplotne črpalke, sončne elektrarne in drugo.

Matej in Dejan Kolbl, Apolis
Vestnik
Matej in Dejan Kolbl.

Saša Žuman, Lončarstvo Žuman

Ljutomerčani lončarijo že od daljnega leta 1874. Saša Žuman je že peta generacija v družini, ki se ukvarja z izdelovanjem različnih lončarskih izdelkov. Tako kot nekoč se tudi danes njihov proces začne v glinokopu, ki je že od nekdaj isti. Vse izdelke izdelujejo ročno na lončarskem vretenu in žgejo na tradicionalen način v peči na drva. V skoraj 150 letih ustvarjanja so nastali številni izdelki. Mnogi med njimi, ki so bili že pozabljeni, so pri njih ponovno zaživeli in dobili svoje mesto v domačem muzeju. Poleg izdelkov je tam predstavljena družinska lončarska dediščina.

Saša Žuman, Lončarstvo Žuman
Vestnik
Saša Žuman.

Igor Praprotnik, Tiskarna aiP Praprotnik

Družinsko podjetje iz Černelavec je s svojo bogato ponudbo storitev in izdelkov ter korektnim poslovnim odnosom prepričalo številne gospodarske družbe, med katerimi so tudi zveneča imena po poslovanju na globalnem trgu. Ob tem tiskarna ostaja naklonjena številnim malim naročnikom in domačim društvom. Med izstopajočimi dosežki tiskarne je grafično oblikovanje in tisk monografije Pregled zgodovine Prekmurja, ki kaže na izjemno strokovno znanje zaposlenih. Pomemben preboj podjetja je nakup dela objekta nekdanje Murine hale. Večji prostori so osnova za rast in prihodnost tiskarne, ki jo postopamo prevzemajo mladi nasledniki.

Igor Praprotnik, Tiskarna aiP Praprotnik
Vestnik
Igor Praprotnik.

Damir Škraban in Gašper Tompa, Avirings

Pomursko zagonsko podjetje Avirings razvija sledilno tehnologijo za golobe pismonoše v obliki mini obročka. To je najlažji GPS-sledilnik na svetu, ki ptic med letom ne obremenjuje. Entuziastom daje podatke o letu ptice, koristen pa je tudi za golobarje tekmovalce in športne stave. Zanimanje za obroček s sledilno tehnologijo prejemajo iz vsega sveta, saj pomembnejše konkurence na trgu nimajo. Športno golobarstvo je v Evropi najbolj razvito v Belgiji, na Nizozemskem in v Nemčiji, vse več privržencev ima ta prestižni šport tudi v Sloveniji.

Damir Škraban in Gašper Tompa, Avirings
Vestnik
Damir Škraban in Gašper Tompa.

Metod Grah, Terme Vivat

V termah, ki jih upravlja družba Počitek – užitek v lasti Metoda in Milene Grah, je ob skoraj vsakem obisku mogoče opaziti kakšno novost. Covidno obdobje so v Moravskih Toplicah izkoristili za obsežne investicije v višini več kot tri milijone evrov, pri čemer so razširili glavno restavracijo, kuhinjo, notranjo restavracijo, zgradili nov zunanji bazen, prenovili kopalnice, savne, velnes storitve, recepcijo, bar, z nadgradnjo hotela pridobili enajst vrhunskih sob in še bi lahko naštevali. Pred kratkim so odprli tudi edinstveno fontano, ki ponuja posebno doživetje gostom pa tudi mimoidočim. Vložili pa bodo še dva milijona, saj gredo po peto zvezdico.

Metod Grah, Terme Vivat
Vestnik
Metod Grah.

Simona Kurbus, Vrtni center Kurbus

Po 45 letih delovanja se lahko Vrtni center Kurbus v Meleh predstavlja kot ena od vodilnih vrtnarij v Sloveniji. Z razstavami orhidej in metuljev privabljajo na tisoče obiskovalcev, stranke iz vsega Pomurja in Avstrije pa so desetletja zveste njihovim sadikam in rožam. Bili so tudi pionirji pri vzgoji božičnih zvezd, s čimer se ukvarjajo od leta 1994. Njihov trud je obrodil sadove, saj so njihove božične zvezde krasile bazilike v Vatikanu. Gre za družinsko podjetje, katerega ustanovitelj je bil Miroslav Kurbus, zdaj ga je že nasledila hčerka Simona, ki pozorno sledi trendom in uvaja novosti.

Simona Kurbus, Vrtni center Kurbus
Vestnik
Simona Kurbus.

Kako glasovati? 

V Vestniku je že izšla glasovnica, s katero lahko oddate glas podjetju, ki si po vašem mnenju zasluži nagrado, vzpostavljeno je tudi spletno glasovanje. Svoj glas lahko oddate na povezavi https://vestnik.svet24.si/podjetjeleta. Vsi, ki boste glasovali se uvrstite v žreb za vikend paket v Termah Lendava za dve osebi. 

pomursko-podjetje-leta-2022 izbor-bralcev kandidati apolis vrtni-center-kurbus lončarstvo-žuman aviring tiskarna-aip-praprotnik terme-vivat