vestnik

(POMURSKO PODJETJE LETA PO IZBORU BRALCEV) Največ štejejo ocene gostov

Ines Baler, 17. 10. 2022
Osebni arhiv
Gostje v povprečju opravijo v hotelu 2,3 nočitve, okoli 80 odstotkov jih je iz tujine.
Aktualno

Pri ureditvi Hotela Belmur poudarek na domačnosti in avtentičnosti.

Družba Kompas Pomurje, ki jo vodi Branko Farič, je v središču Murske Sobote, v Slovenski ulici, uredila butični hotel s štirimi zvezdicami. Zaživel je prejšnjo jesen, a ker je vmes epidemija koronavirusa zapirala in spet odpirala vrata turističnih objektov, lastnik kot uradno odprtje Hotela Belmur šteje letošnji februar. »Odzivi so od odprtja zelo pozitivni, kar lahko vsak zazna tudi na bookingu in tripadvisorju, kjer so vidne ocene in mnenja gostov o nas, in to je tudi največje merilo,« pove.

Gostje v povprečju opravijo v hotelu 2,3 nočitve, okoli 80 odstotkov jih je iz tujine. Veliko je Dancev, Francozov, Italijanov, v zadnjem obdobju tudi Nemcev in Avstrijcev, gostili so že Japonce, Korejce in precej Američanov. »Seveda prihajajo tudi Slovenci, vseeno pa nam je posebej drago, ko nas najde kdo od drugod in pride k nam.« Če hotel preverimo na platformi za opravljanje rezervacij Booking, zaznamo oceno 9,9 za celotno storitev, kar je po Faričevih besedah nagrada, obenem pa obveza, da gost prejme vse, kar za določen standard pričakuje.

»Kot lastnik turistične agencije, ki je bila investitor v ta objekt, sem začutil, da se trend turizma spreminja. Počitnice se ne prodajajo več toliko v agenciji, ampak več prek spleta. Po 20 letih delovanja agencije je padla odločitev, da uredimo hotel, in mislim, da smo imeli pri tem projektu prednost, ker sem v tem obdobju usvojil neka znanja in poglede. Prej si bil na strani uporabnika, zdaj si na strani ponudnika in v nekaterih segmentih se je bilo treba ukvarjati z detajli, ker so ti zelo pomembni,« opisuje odločitev.

branko-farič, hotel-belmur
Vanesa Jaušovec
Hotel Belmur je projekt družbe Kompas Pomurje, ki jo vodi Branko Farič. Foto Vanesa Jaušovec


Štejejo tudi detajli

Ob vstopu v hotel goste pozdravi rdeč napis Hotel Belmur. V pritličju, kjer je turistična agencija, sta urejeni še jedilnica, kjer strežejo zajtrk, in kuhinja, sobe pa so v dveh nadstropjih. »V prvem so urejene sobe, ki so bile že v starem delu objekta. Ohranili smo stopnišče, okna, ograjo, saj smo podvrženi varstvu kulturne dediščine.« Spomnimo, da gre za meščansko hišo, v kateri je nekoč delovala lekarna družine Bölcs. »Čutil sem obvezo do družine, od katere sem hišo odkupil, zato smo v prvem nadstropju poudarili meščanskost, pustili visoke strope, sobe so prostorne in velike, na tleh je parket,« našteva Branko Farič in doda, da so hotel večinoma uredili iz lesa, keramike, stekla in kamna. Pri barvah so posegali po belini in zemeljskih tonih. V hotelu je skupno deset sob. »Vsaka je popolnoma drugačna, večina jih je za dve osebi, v zgornjih prostorih tudi za družine.«

hotel-belmur
Timotej Milanov
Družba Kompas Pomurje, ki jo vodi Branko Farič, je v središču Murske Sobote, v Slovenski ulici, uredila butični hotel s štirimi zvezdicami.

V zgornjih, podstrešnih prostorih je bil izkoriščen prostor, ohranili so nekatere elemente, kot so leseni tramovi, sobe pa so bile urejene na novo. V nekaterih so vgrajene zanimive stopnice, po katerih se gostje povzpnejo do mansardnega prostora, tako da lahko ločeno spi več oseb. Ob obisku nam je Farič dejal, da pri opremljanju nič ni bilo prepuščeno naključju. Stavijo na pristnost, domačnost in avtentičnost. V sobah v prvem nadstropju lahko opazite slike prekmurskih akademikov v različnih tehnikah, v zgornjih prostorih fotografije Mateja Fišerja. Tudi v vsaki kopalnici na steni visi fotografija ženske z navijalkami, a je na vsaki v drugi pozi. Prav tako je v vsaki sobi na klubski mizici doma izvezen prtiček, na hodniku so uokvirjene pesmi Milana Vincetiča. Te malenkosti po besedah sogovornika pričajo o občutku za detajle. V kleti je urejena še vinska klet. »To je moj hobi, ki smo ga povezali s hotelom. Gostje lahko pridejo na degustacijo, se družijo.«

hotel-belmur, branko-farič
Vanesa Jaušovec
V spodnjih prostorih je urejena vinska klet, ki je namenjena degustaciji pijač in medsebojnemu druženju.



Izpolnjevati želje

Arhitekt, ki je zasnoval prenovo, je bil Tomaž Lazar, a Farič pristavlja, da so avtorji posameznih zamisli tudi njegovi prijatelji. »Vsak ima zaslugo za kaj. Ljudje nam priznavajo, da ima hotel dušo in se čuti toplina.« Turisti v hotelu dobijo tudi informacije, na primer kam jest, kaj si ogledati … »Vsakega, ki pride, navadno vprašamo, kaj tu počne. Morda se sliši banalno, ampak to je pomembno z vidika, da izveš, zakaj je prišel, in mu znaš pravilno svetovati.« Pove še, da prihaja vedno več poslovnih gostov. »To pomeni, da dobro delamo čez teden, konec tedna pa prihajajo turisti na splošno.«

Hotel, za katerega skrbijo štirje ljudje, stoji v središču prekmurske prestolnice in v prenovljenem mestnem središču. »Lokacija nedvomno šteje. Imamo svoj parkirni prostor, takoj stopiš na ulico in ti dejavniki so za goste pomembni. Ulica se je preuredila, upam pa še, da bo večja in bogatejša tudi ponudba v ulici. Se pa bojim zime, ker če bo trend tak, kot je, da se popoldne vse zapira, potem bo problem, saj bodo ljudje začeli poslovno prenočevati v Mariboru, ker tam lahko kam gredo,« razmišlja. Meni tudi, da se morajo turistični ponudniki začeti ukvarjati z vsebino in programi, ki bi turiste pritegnili.

hotel-belmur
Timotej Milanov
Posebno noto da tudi lično urejen balkon.

Branko Farič je vesel, da je Hotel Belmur uspešno sodeloval v akciji pomursko podjetje leta po izboru bralcev, in pravi, da se bodo še naprej trudili ustreči obiskovalcem. »Če o hotelu govorim z znanci, je prisotna subjektivnost, gost iz tujine pa nanj gleda z drugimi očmi. Enkrat smo gostili 71-letno Američanko, ki je kolesarila po Sloveniji. Oceno o storitvi je dala brez olepševalnih besed in tako, kot je vse doživljala. Omenila je, da je dobila sendvič za na pot, kakšen je bil zajtrk, pa tudi to, da sem ji priporočil gostilno, ki je bila ravno takrat zaprta zaradi dopusta. Pri tem sem naredil napako,« na primeru pojasni, da se je treba za gosta potruditi.

Ponudbo bodo v prihodnje še nadgrajevali, eden prvih projektov bo ureditev terase ob hotelu. »Poletna sezona se je končala, to bo projekt za naslednje leto,« napoveduje Branko Farič.

hotel-belmur, branko-farič
Vanesa Jaušovec
Arhitekt, ki je zasnoval prenovo, je bil Tomaž Lazar, a Farič pristavlja, da so avtorji posameznih zamisli tudi njegovi prijatelji.

pomursko-podjetje-leta izbor-bralcev hotel-belmur branko-farič