vestnik

Pomursko podjetje pred prevzemom: Kekec je zamikal velike

Rok Šavel, 7. 12. 2023
Nataša Juhnov
Na pogorišču nekdanje Pomurke letno proizvedejo več kot 1300 ton konzerviranih izdelkov, vsakoletna rast pa se kaže tudi v številkah, saj so lani ustvarili več kot pet milijonov evrov prihodkov in okoli 150 tisoč evrov dobička. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Soboško podjetje Osem, ki proizvaja in trži izdelke pod blagovno znamko Kekec, je pred prodajo.

Soboško podjetje Osem, najbolj znano po pašteti Kekec, je očitno pred spremembo lastništva. Kot je namreč razvidno s spletnih strani javne agencije za varstvo konkurence, je družba O'pate priglasila prevzem soboškega proizvajalca konzerviranih delikates. Priglasitev koncentracije je obvezna, če sta izpolnjena hkrati dva pogoja – pravni in ekonomski, pri čemer je treba koncentracijo priglasiti najpozneje v 30 dneh od sklenitve pogodbe ali objave javne ponudbe ali pridobitve kontrole nad prevzetim podjetjem. Priglasiti jo je možno tudi prej na podlagi namena o dobri veri, da sklenejo pogodbo, ali v primeru javne ponudbe, kadar so podjetja objavila namen takšne ponudbe.



Podjetje O'pate sta lani ustanovila Cene in Nace Oblak, solastnika Mesarstva Oblak, družinskega podjetja iz Žirov, ki je lani ustvarilo več kot 36 milijonov prihodkov in leto sklenilo z dobrimi 888 tisoč evri čistega dobička. Družbo Osem pa vodi in obvladuje Miroslav Flisar, ki že več kot desetletje uspešno trži izdelke pod blagovno znamko Kekec, lani pa je po dolgoletnem najemu odkupil zdravo jedro nekdanje Pomurke. V podjetju je zaposlenih 48 ljudi, s svojimi izdelki so večinoma prisotni na domačem tržišču, s tem da vse bolj povečujejo prodajo tudi na tujih trgih. Na pogorišču nekdanje Pomurke letno proizvedejo več kot 1300 ton konzerviranih izdelkov, vsakoletna rast pa se kaže tudi v številkah, saj so lani ustvarili več kot pet milijonov evrov prihodkov in poslovno leto sklenili z okoli 150 tisoč evri dobička.

kekec, osem
Rok Šavel
Miroslav Flisar, lastnik in direktor družbe Osem, poudarja, da dokončna odločitev o prodaji zagotovo ne bo sprejeta v letošnjem letu.

Flisar zadeve podrobneje ne želi komentirati, saj posel še ni izpeljan, priznava pa, da je na njegova vrata v preteklosti potrkalo že več interesentov. Neuradno so bili med njimi tudi drugi veliki igralci v dejavnosti, a očitno so še največ interesa pokazali v družbi O'pate, kjer pa so redkobesedni. Na naša vprašanja so se odzvali le z izjavo, da zadeve ne komentirajo, saj postopki še niso zaključeni. Kot poudarja tudi lastnik in direktor družbe Osem, dokončna odločitev o prodaji gotovo še ne bo sprejeta letos.

podjetje-osem osem miroslav-flisar kekec prevzem