vestnik

(FOTO) Ponoči v Sloveniji na terenu številni gasilci. Za sever države rdeči alarm

Vestnik.si, STA, 4. 8. 2023
Radarji v Pomurju/Melani Šafer
Poplavljena cesta Ropoča - Pertoča.
Aktualno

Zaradi močnega deževja, ki v nekaterih delih Slovenije od četrtka zvečer povzroča nevšečnosti, so vso noč na delu številne gasilske ekipe. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje so v zadnjih 12 urah zabeležili več kot 1000 dogodkov, na pomoč ljudem pa so priskočili gasilci iz 168 gasilskih enot. Iz treh kampov so morali evakuirati ljudi.

Gasilci so ponoči predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, izpod mostov odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč, so navedli v poročilu Uprave RS za zaščito in reševanje. Kot so zapisali, so zabeležili 1039 dogodkov, in sicer v regijskih centrih Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

V pomurski regiji so bili gasilci na delu v občinah Apače, Gornji Petrovci in Kuzma.  

Uporabniki skupine Radarji v Pomurju obveščajo, da je poplavljena cesta Ropoča - Pertoča, neprevozen je mali mejni prehod v Sotini, voda pa stoji tudi na več drugih cestah. 

Kakšno je stanje po Sloveniji? 


Na Severnoprimorskem je bilo največ težav na Tolminskem in Idrijsko-cerkljanskem, meteorne vode pa so, kot je za Radio Slovenija povedal regijski poveljnik civilne zaščite Samo Kosmač, zalivale hiše, sprožilo se je več plazov, ki so zasuli ceste, v Baški grapi so morali evakuirati stanovalce iz dveh hiš. Žiri pa so zaradi sproženih plazov odrezane od sveta, je za radio dejal vodja posredovanja Janez Tratnik. Padavine so del države zajele že v četrtek zvečer in povzročile nekaj težav zlasti na Koroškem in Gorenjskem.

poplave, gorenjska
Bobo
Na Gorenjskem poplavljajo številne reke.

poplave, gorenjska
Bobo
Na Gorenjskem poplavljajo številne reke.

poplave, gorenjska
Bobo
Na Gorenjskem poplavljajo številne reke.

poplave, gorenjska
Bobo
Na Gorenjskem poplavljajo številne reke.


Po poročanju Agencije RS za okolje ob dolgotrajnih nalivih na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja močno naraščajo in poplavljajo hudourniki in reke. V večjem obsegu že poplavljata Gradaščica in Poljanska Sora, izrazit poplavni val se bo na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici v naslednjih urah pomikal dolvodno.

image00001
Niko Časar
Možni so močni nalivi.

Kaj kaže vremenska napoved?

Danes bo pretežno oblačno s plohami in nevihtami, tudi močnejšimi nalivi. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23, na Primorskem do 27 °C. Jutri čez dan bodo padavine od zahoda slabele, v južnih krajih bo še možna kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 18 do 24 °C. V noči na nedeljo bodo padavine prehodno ponehale. V nedeljo pa se bodo že dopoldne od zahoda ponovno začele širiti plohe in nevihte, ki bodo zvečer ponehale. Nekoliko hladneje bo. V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti bo popoldne nastalo nekaj kratkotrajnih ploh.

vreme poplave