vestnik

Ponosna, da ohranja obrt, ki je stara več stoletij

Ines Baler, 22. 8. 2022
Ines Baler
Tatjana Prelog s čipkami popestri tudi torbice in čevlje. Foto Ines Baler
Aktualno

Tatjana Prelog je v rodnem Veržeju pripravila prvo samostojno razstavo klekljanih čipk in drugih izdelkov, ustvarjenih v različnih tehnikah.

Ljubezen do ustvarjanja izvira iz družine, njena mama je šivilja, sestra modna oblikovalka, sama pa ljubiteljsko poprime za različne materiale in tehnike. Ob vhodu v razstavni prostor Centra domače in umetnostne obrti (DUO) nam v oči najprej pade klekljan prtiček, ki ga je Prelogova izdelala za poročno darilo. Ko se premikamo naprej, lahko opazujemo natančno izdelane čipke, šale, kape, nogavice, torbice, nakit. Ob klekljanju se ukvarja še s kvačkanjem, pletenjem, ustvarjanjem nakita iz žic in perlic, žebljank, v pickpoint šivalni tehniki izdeluje voščilnice, slika. Sprva je slikala hčerka Katja, Tatjana pa ji je sledila, le da je uporabila drugačne tehnike. 

S klekljanjem se je izučena zlatarka srečala v času srednješolskega izobraževanja v Celju. »S pomočjo sostanovalke sem usvojila osnove klekljanja, v katerih sem ustvarjala nekaj let,« pripoveduje sogovornica, ki živi v Logarovcih. Nadaljnje znanje je črpala iz knjig in spleta, čez čas pa začela vzorce, po katerih kleklja, risati tudi sama. Kajti v okoliških krajih ni našla nikogar, ki bi se s tem ukvarjal. Prelogova je v Veržeju vodja klekljarske skupine, imenovane Mürske ribice, ki šteje 15 članic. Skupaj vsako leto maja pripravijo posebno razstavo in lani so zaznamovale 15 let klekljanja v Veržeju. »Ker rada tudi pomagam ljudem, smo v sklopu Miholovega sejma prodajale klekljani nakit in izkupiček namenile za rehabilitacijo punčke Neže,« pove.


Za vnukinjo 

Razloži še, da ustvarja slovenske čipke, ne idrijskih. Te so vezane na idrijsko območje, klekljanje obeh vrst čipk pa je vpisano v register nesnovne kulturne dediščine. Njene čipke nosijo tudi lokacijsko noto in tako si lahko na razstavi ogledate čipki v obliki štorklje in klopotca, za kateri je vzorce sama narisala. Ponosna je na to, da v Veržeju ohranjajo to dediščino in da je pred šestimi leti s skupino sodelovala na čipkarski razstavi v Ljutomeru, ki je bila pripravljena v sklopu 17. svetovnega čipkarskega kongresa šivane in klekljane čipke. »Istega leta smo po mojih vzorcih klekljale logotip in napis za lenti medene princese in kraljice. Združila sem zlatarstvo in klekljanje ter tudi izdelala krono za medeno princeso in vinsko kraljico,« pristavi. 

tatjana-prelog, razstava, veržej, klekljanje
Ines Baler
V vitrinah so razstavljene številne čipke. Vzorce zanje riše tudi sama. Foto Ines Baler

Posebej čustveno navezana je na izdelke v eni od razstavnih vitrin. Gre za tiste, ki jih je izdelala za vnukinjo, med njimi so kvačkane copate in punčka, pa tudi klekljana vila. »Ta ima posebno zgodbo. Klekljala sem po sliki, ki sem jo našla na fotografiji. Vzorca nisem imela, ker pa imam rada izzive, sem se motiva lotila. Rekla sem, oseba, ki bi ji to podarila, se še ni rodila. Nekaj časa za tem je hčerka rodila in takrat je klekljano vilo dobila vnukinja.« Izdelke Tatjane Prelog najdete tudi na facebook profilu Taja Art, v Veržeju pa bo razstava na ogled do 30. avgusta. Idej za nadaljevanje ustvarjalnega procesa ji ne manjka, skozi glavo pa ji največkrat šinejo, ko čas preživlja v naravi. Takrat vse delo pusti ob strani in gre preizkušat, ali je ideja izvedljiva ali ne.  

tatjana-prelog razstava klekljanje čipke