vestnik

Ponudbo bodo razširili še z bencinskim servisom

Timotej Milanov, 22. 6. 2020
Nataša Juhnov
Goričanka Kalamar v Sv.Juriju.
Aktualno

Družinsko podjetje Goričanka iz Trdkove je v lanskem letu praznovalo 30. obletnico začetka poslovanja.

»Na srečo smo lahko takrat ta jubilej še ustrezno proslavili z našimi zaposlenimi in strankami. Letošnje leto so nas zaradi epidemije pričakale povsem drugačne gospodarske in družbene razmere, a smo se v podjetju z njimi odgovorno soočili in tudi v tem času uspešno poslovali,« pravi lastnik in direktor družbe Srečko Kalamar.

»V tem času se je pokazalo, da je trgovina ena najpomembnejših gospodarskih panog, in to ne samo z ekonomskega, temveč tudi s socialnega in širšega družbenega vidika, saj si ne moremo predstavljati, kako bi bila videti družba v teh dveh mesecih, če bi trgovina zatajila. Verjetno bi bili v tem primeru priče raznim nemirom in splošnemu nezadovoljstvu, saj če ljudje nimajo dostopa do hrane, je to nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi. Zato moram čestitati vsem zaposlenim, ki so se v tem času brez pomisleka vsak dan izpostavljali nevarnosti okužbe,« pravi Kalamar. »Tudi naše stranke so lahko v tem času spoznale, da drži tisto, kar vedno govorimo – da smo trgovina, ki je prilagojena lokalnemu okolju. V tem obdobju je bilo možno pri nas dobiti vse življenjsko pomembne potrebščine in seveda tudi razne dodatne stvari.«

goričanka
Timotej Milanov
Srečko Kalamar, ki mu pri vodenju podjetja že osem let pomaga tudi hčerka Maja.

Želijo biti družbeno odgovorni

Družba ima trenutno enajst poslovnih enot, od tega osem trgovin in tri pogodbene pošte, upravljajo pa tudi gostinski lokal pri Sv. Juriju na Goričkem, ki deluje v sklopu njihovega trgovskega objekta. Med trgovinami so štiri Sparove franšize, živilska prodajalna v Trdkovi in tri trgovine z gradbeno-tehničnim blagom. "Širimo tudi ponudbo dodatnih storitev, ki vplivajo na kakovost življenja na našem območju. Ne gre samo za trgovino, eno naših pomembnejših storitev predstavljajo pogodbene pošte, s katerimi smo uspeli ohraniti to storitev na podeželju, kjer se v zadnjih letih zapirajo tako bančne kot poštne poslovalnice. Morda nekatere storitve, ki jih nudimo, niti niso ekonomsko upravičene, vendar želimo biti družbeno odgovorni in ljudem ponuditi tisto, kar potrebujejo. V teh krajih, ki so relativno oddaljeni od mestnih središč, je tudi veliko starejšega prebivalstva, zato bi radi čim več stvari privedli do njih," še pove Kalamar, ki mu zadnjih osem let pri vodenju podjetja pomaga tudi hčerka Maja, sicer magistrica ekonomije.

Sežejo tudi čez mejo

Na gradbeno-tehničnem področju je podjetje po besedah Kalamarja eden najpomembnejših ponudnikov na območju Goričkega in širše: "Z lastnim voznim parkom pokrivamo območje 100 kilometrov od sedeža podjetja. Poslujemo tudi v Avstriji in na Madžarskem." Pri Sv. Juriju so ravno zaradi bližine meje z Avstrijo zgradili nekoliko večji objekt, ki poleg Sparove trgovine vključuje še gradbeno-tehnični center, iz katerega pokrivajo tudi avstrijski trg.

kuzma, petrol, cene-goriv, benzin, kurilno-olje
Nataša Juhnov
Petrol v Kuzmi.

V podjetju pa se podajajo na še eno novo področje. Po stečaju Kmetijske zadruge Lenart so se odločili za prevzem njihovega objekta v Kuzmi, kjer deluje tudi Petrolova bencinska črpalka. "Tudi to smo storili zaradi tega, da v okolju ostane še ena dodatna storitev, saj bi bencinski servis verjetno v nasprotnem primeru zaprl svoja vrata. Prav tako bomo prevzeli tamkajšnjo kmetijsko prodajalno," še pove Kalamar, ki meni, da se jim omenjena družbena odgovornost podjetja vrača tudi v obliki izkazane lojalnosti njihovih strank. "Ljudje so cenili, da smo v času, ko so bili omejeni na svoje občine, imeli zanje na voljo nadstandardno ponudbo. Če bi se ta črpalka zaprla, bi bila najbližja v Šalovcih ali Rogašovcih. Že zaradi kmetovalcev, ki imajo traktorje, je lepo, da ohranimo to storitev v tem kraju."

Obogatili ponudbo lokalnih ponudnikov

Kljub temu Kalamar poudarja, da se ne želijo širiti prehitro, temveč vedno zgolj po tehtnem premisleku na podlagi analize trga. "Sicer bi se lahko v 30 letih razširili že veliko bolj, tudi v tem trenutku imamo na mizi šest ponudb za prevzem različnih objektov, vendar ne želimo prehitevati. Zaenkrat vse obstoječe prodajalne zelo dobro poslujejo in so tudi dobro sprejete v svojih okoljih." V celotni skupini je 50 zaposlenih, v kratkem bodo zaradi omenjenega prevzema objekta v Kuzmi zaposlili še eno osebo. Ne glede na to, da so trgovine Sparove franšize, pa imajo proste roke pri sodelovanju tudi z drugimi dobavitelji. Ravno v obdobju epidemije so tako dodatno razširili ponudbo lokalnih izdelkov, predvsem mlečnih in mesnih izdelkov ter medenjakov, v ponudbo pa so vključili tudi kruh treh domačih pekov, pri tem so po besedah Kalamarja zaznali dober odziv kupcev: "Lokalnim proizvajalcem je to prav tako prišlo prav, saj so številni prej sodelovali z različnimi šolami in drugimi institucijami, ki so bile v tem času zaprte. Kupci so v tem času z zanimanjem posegali po domačih izdelkih, nekatere stvari so bile sprejete celo nad pričakovanji."

Goričanka srečko-kalamar