vestnik

Poostren nadzor na slovenskih cestah poteka tudi ta teden. Spoštovanje katerih predpisov preverjajo policisti?

Vestnik.si, 22. 2. 2022
Nataša Juhnov
Do 27. februarja poteka prva letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost peščev Bodi viden - bodi previden.
Aktualno

Do 27. februarja poteka prva letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost peščev Bodi viden - bodi previden. V tem času bodo policisti poostreno preverjali spoštovanje predpisov pri pešcih in voznikih motornih vozil.

V lanskem letu so policisti pri pešcih ugotovili 3730 kršitev cestnoprometnih pravil. V 548 prometnih nesrečah z udeležbo pešca je življenje izgubilo 15 pešcev, od tega enajst v trčenju z osebnim vozilom in štirje v trčenju s tovornim vozilom. Devet od 15 pešcev ni bilo povzročiteljev nesreče, v kateri so izgubili življenje, pravijo v Policiji. Ta preventivno akcija izvaja skupaj z Javno agencijo za varnost prometa.

Opozoriti želita na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu, s poudarkom na varnosti otrok in starejših.

Razdelili bodo odsevnike

V sklopu akcije bo izvedena analiza presoj varne cestne infrastrukture, agencija pa bo razdelila več kot sedem tisoč odsevnikov, 800 jih bo namenila Policiji za aktivno ozaveščanje udeležencev v prometu med poostrenim nadzorom. 

5ae2b65afb58c9a8a6269b2df0ac5368
Nataša Juhnov
V lanskem letu so policisti pri pešcih ugotovili 3730 kršitev cestnoprometnih pravil.

Na cestah bodo policisti preverjali, ali pešci uporabljajo odsevna telesa, ali varno prečkajo vozišče in ali hodijo po pravilni strani. Pri voznikih motornih vozil pa bodo pozorni na kršitve, kot sta izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih in hitrost vožnje. Poostreni nadzori bodo potekali predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev. 

bodi-viden---bodi-previden akcija nadzor policija