vestnik

(SANACIJA NASIPA) Biro in Kustec v en glas: "Celo noč in ves dan se nismo ustavili niti za sekundo". Janez Polajnar jasen, da so pristojni opravili izjemno delo

Majda Horvat, 6. 8. 2023
Jure Zauneker
Anton Kustec, Dušan Utroša, Martin Smodiš v prvi bojni liniji z naravo.
Aktualno

Da so 15 metrov široko in 6 metrov globoko odprtino v nasipu sanirali, so pristojne službe in skupaj s prostovoljci opravili izjemno delo - Helikopter je po preteku določenih ur dela moral zapustiti prizorišče

Ne samo, da niso niti za trenutek zatisnili oči, tudi premaknili se niso s kraja, kjer je deroča reka Mura premagala protipoplavni nasip. 

poplave-2023
Jure Zauneker
Tako je bil videti porušen del protipoplavnega nasipa v Dolnji Bistrici.

Odprtino zrušenega dela nasipa pri Dolnji Bistrici so uspeli zapreti, je povedal Anton Kustec, vodja sektorja območja Mura pri Direkciji za vode. Delali so nepretrgoma več kot 24 ur in z gradbeno mehanizacijo namestili večje število betonskih kvadrov, ki so tehtali po 2,8 tone, medtem, ko so ti, ki jih je prinašal helikopter, bili težki pol manj.

poplave-2023
Jure Zauneker
Helikopter Slovenske vojske je prihitel na pomoč zjutraj.

Zdaj bodo nasip obtežili še z vrečami peska, ki jih na Dolnji Bistrici polnijo številni gasilci, in jih bodo zložili tudi v odprtine med jumbo vreče, ki so jih že uporabljali kot polnilo pri zlaganju kvadrov. Helikopter je po preteku določenih ur dela moral zapustiti prizorišče. 

poplave-2023
Jure Zauneker
Pomagali so vsi, ki so lahko.

Če ne bo dodatnih količin vode, bo nasip vzdržal, pove Kustec, čeprav popolnega zagotovila za to ne more dati nihče. Kaj je bil razlog, da je popustil ravno na tej točki, ni znano in tudi malo verjetno je, da bi lahko to ugotovili pozneje, saj so ga, kot pravi Kustec, tudi na tem delu vzdrževali enako kot vse ostale. 

poplave-2023
Jure Zauneker
Nalaganje betonskih blokov.

Tako nam je, o trenutku, ko se je uresničil najhujši strah Pomurcev, povedal Andrej Biro, direktor podjetja Pomgrad - VGP, sicer strokovnjak za vodarstvo. "Včeraj, 5. 8., ob 17:15 smo bili obveščeni o porušitvi dela nasipa s strani našega zaposlenega, ki je opravljal pregled stanja. Urgentno se je organiziralo vse bližnje kapacitete. Tu bi rad pohvalil odzivnost vseh izvajalcev in kooperantov, saj smo v roku dobre ure zbrali stroje in opremo ter pričeli s polnjenjem velikih jumbo vreč s peskom ter jih poleg ostalega materiala pričeli vgrajevati v deročo 15 metrov široko in 6 metrov globoko odprtino v telesu nasipa. Po ozkem in razmočenem nasipu, z obeh strani obdanim z visoko vodo je bilo potrebno ves material spraviti od lokacije, kjer so se vreče polnile, do zajede 200 metrov.

poplave-2023
Jure Zauneker
Da so lahko sanirali nasip, je bilo potrebno usklajeno in učinkovito delovati.

Ob polnoči se je zdelo, da je trud zaman 

Okoli polnoči je izgledalo, da je trud zastonj in se ne premika nikamor, kot da je voda sproti odnašala ves material. Nato so se pričeli dovažati betonski kvadri, ki so dodatno obtežili material v odprtini. Celo noč in ves dan do zdaj se prisotni niso za sekundo ustavili, koordinacija je bila odlična in odločna," je bil iskren, sicer izmučeni, Biro. 

Zjutraj je bloke začel dovažati tudi helikopter, naknadno so se začele polniti vreče s suhim betonom. Po več kot 24 urah je odprtina v grobem zadelana, zdaj je, kot pravi, potrebno z vrečami nadvišati še zvožen del nasipa, za to je aktiviranih ogromno gasilcev.  

poplave-2023
Jure Zauneker
Vodja intervencije in poveljnik Gasilske zveze Črenšovci Miroslav Vuk.

Da katastrofa ni hujša in so pristojni opravili zares izjemno delo, je za 24 ur dejal tudi hidrolog Janez Polajnar: "Nasip so sanirali, ker so pristojne službe naredile izjemno delo. Mura v Gornji Radgoni, ob vstopu v državo, začenja upadati, vendar potrebuje 18 ur, da zapusti državo. Zato bi nasipi morali zdžati vsaj še 24 ur, da bomo lahko mirno spali."

poplave-2023
Jure Zauneker
Pogled iz helikopterja slovenske vojske pokaže razsežnosti poplav.

Na to, da še ni konec dela, opozarjata tudi Kustec in Biro, ki dodaja: "Zadeva še zdaleč ni zaključena, zdaj bo morala sanacija zdržati še cca 48 ur pred postopnim umikanjem visoke vode."

In za konec doda še, da sanacija ne bi bila možna brez pomoči vseh prisotnih, strojnikov, šoferjev, domačinov, gasilcev, policije in vseh, ki so kakorkoli pomagali.  

reka-mura poplave-2023 dolnja-bistrica nasip