vestnik

(FOTO in VIDEO) Poplave in neurja terjala tri smrtne žrtve, v Celju potekala širša evakuacija

Vestnik.si, 4. 8. 2023
PGD Šempeter v Savinjski dolini
Savinja poplavlja
Aktualno

Eno naj bi odnesla deroča voda, dve osebi pa naj bi umrli zaradi udara strele.

Razmere po Sloveniji so zaradi poplav vse hujše. S Koroške poročajo o porušenih mostovih, zaradi česar so nekatera naselja odrezana od sveta, regijski center pa ne uspe sprejeti vseh interventnih klicev.

Pretresljivi so posnetki reševanja otrok iz vrtca v Mengšu, kjer so tamkajšnji prostovoljni gasilci otroke prenesli na varno v drugo enoto. 

V Mežici je bilo enajst ljudi ujetih na strehah, ki so čakali na reševanje s helikopterji. Dolgo namreč zaradi vremenskih razmer niso mogli poleteti. Helikopterski prevoz so naročili tudi iz drugih delov Koroške. Prav tako je onemogočen dostop do hiš s čolni zaradi visoke in deroče vode. 

Na novinarski konferenci je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan povedal, da je policija na štabu civilne zaščite poročala o več smrtnih žrtvah, a konkretnih informacij o okoliščinah še nimajo. Pozneje je generalna policijska uprava potrdila, da je voda odnesla žensko na območju Kamnika, v gorah na območju Kranja pa sta zaradi udara strele umrla dva nizozemska planinca. Zaradi izjemno slabe hidrološke napovedi in velike verjetnosti razlitja Savinje je bilo v Celju evakuiranih dobrih 4000 ljudi. Po oceni vodilnega hidrologa na Arsu Janeza Polajnarja imamo povodenj, ki je podobna tistim iz let 1990, 1998 in 2004.

poplave neurja