vestnik

Popoldne in zvečer lahko znova pričakujemo močnejše nalive

Vestnik.si, STA, 1. 8. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na sredo bodo možna neurja z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno točo, napovedujejo na Arso, kjer so izdali oranžno opozorilo.

Lokalno bodo možni močnejši nalivi, močan veter in udari strel, so zapisali na Agenciji RS za okolje. Udari strel lahko zanetijo požare, toča pa lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih lahko nastanejo poplave.

Plohe in nevihte se bodo sprva začele pojavljati na severu države, zvečer pa se bodo razširile nad vso Slovenijo. V noči na sredo bodo padavine postopoma ponehale. Na agenciji opozarjajo na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto naj se ljudje ne zadržujejo na izpostavljenih mestih, saj je udar strele lahko smrtno nevaren. Priporočajo, da počakajo na varnem mestu, saj nevihta običajno ne traja dolgo.

Današnji prehod hladne fronte bo hiter in intenziven. Kot je za STA dejala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik, je nad Alpami hladna vremenska fronta, nevihtno dogajanje pa bo zgoščeno med 18. uro in polnočjo. Verjetno se bodo sicer že pred tem prehodom fronte pojavljale posamezne plohe in nevihte, ampak ne močnejše. Ker gre za prehod fronte, so ob nevihtah možni močnejši sunki vetra in tudi nalivi, ni pa izključen niti pojav toče, je pojasnila.

Padavine lahko pričakujemo tudi konec tedna

Današnji prehod fronte pa po njihovih napovedih ne bo zadnji ta teden. Po besedah Hladnik Zakotnikove v sredo kaže na bolj miren dan, verjetno bo po nižinah tudi nekaj megle v dopoldanskem času, čez dan pa bo večinoma sončno. V noči na petek pa nas čaka nov prehod vremenske fronte, ta fronta se bo nad našimi kraji zadržala nekoliko dlje. Pričakujejo padavine od četrtkovega popoldneva ali večera pa celo do sobotnega dopoldneva, ko bodo padavine precej pogoste in možni tudi nalivi, je pojasnila meteorologinja. Po njenih navedbah bo verjetno v večjem delu države padlo tudi denimo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter.



Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Le ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji. Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe, meteorna voda pa je zalivala objekte.

vreme neurje arso