vestnik

(FOTO) Porabski dan na Verici: ponosni so na mlade

Silva Eöry, 13. 6. 2022
Silva Eöry
Porabski dan na Verici.
Aktualno

Andrea Kovacs je v imenu ZSM podelila tudi tri priznanja Za Porabje

Zveza Slovencev na Madžarskem (ZSM) je na Verici pripravila Porabski dan. V okviru tradicionalnega državnega srečanja Slovencev na Madžarskem so podelili priznanja Za Porabje, poleg tega pa je lokalna samouprava slavnostno predala namenu Ižo s pečjauv.

porabski-dan, verica, zveza-slovencev-na-madžarskem
Silva Eöry
Porabski dan na Verici.

»Gre za našo najbolj množično prireditev, ki jo organiziramo v različnih krajih Porabja. Letos smo se odločili za Verico, saj smo se skupaj s krajani želeli poveseliti ob njihovi novi pridobitvi, ki so jo uredili v okviru Razvojnega programa slovenskega Porabje,« je po dvojezični maši, ki so jo darovali duhovniki Dejan Horvat, Vili Hribernik in Tibor Toth, pojasnila predsednica ZSM Andrea Kovacs in izrazila veselje, da so se v kulturnem programu, v katerem so se poleg folkloristov iz Cerkvenjaka predstavili še njihovi gornjeseniški kolegi in otroška pevska skupina Seniške sinice, nastopili tudi številni mladi Porabci. »Mladim smo hvaležni in ponosni smo na njih,« je še izpostavila predsednica ZSM, ki si želi, da bi tudi tokratna prireditev spodbudila rojake, da se jih na jesenskem popisu prebivalstva čim več izreče za to, da so Slovenci.
Andrea Kovacs je v imenu ZSM podelila tudi tri priznanja Za Porabje. Marijana Kovač, ki živi v Monoštru, ga je prejela predvsem za svoje dolgoletno delovanje v Društvu porabskih slovenskih upokojencev. Ima tudi pomembno vlogo pri ohranjanju porabske ljudske obrti, saj se ukvarja s pripravo papirnatih rož. Svoje znanje na delavnicah prenaša na svoje vrstnike in tudi na mlajše rodove. Attila Gyeček izhaja iz slovenske družine na Gornjem Seniku. Leta 1999 se je včlanil v Folklorno skupino Gornji Senik, v kateri je plesal 10 let. Že 22 let poje v Mešanem pevskem zboru Avgust Pavel, prav tako je že vrsto let aktiven član PGD Gornji Senik. Je tudi mož in oče treh otrok, ki jih vzgaja v duhu ljubezni do slovenskega jezika in kulture. Tretje priznanje pa je prejela etnologinja Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota. Njeno sodelovanje s Porabjem, ki še vedno traja, se je začelo leta 2005, ko je začela zbirati življenjske zgodbe Porabk in Porabcev.

porabski-dan, verica, zveza-slovencev-na-madžarskem
Silva Eöry
Porabski dan na Verici.

Iža s pečjauv, za katero je občina Verica-Ritkarovci od madžarske države prejela 123 tisoč evrov, je po besedah župana Andraša Dončeca pomembna pridobitev. V nekdanjem gospodarskem objektu so uredili kuhinjo, katere osrednji del je krušna peč: »Vsi vemo, da se mora peč, preden jo lahko uporabiš, primerno izsušiti. Peč se je sušila v času naših vaj in moram povedati, da sem bil ponosen kot župan, ko sem na teh vajah videl bleščeče oči vaščanov in opazil njihovo vznemirjenje, navdušenje in nenazadnje sodelovanje med različnimi generacijami.«

porabski-dan, verica, zveza-slovencev-na-madžarskem
Silva Eöry
Porabski dan na Verici.

porabski-dan verica zveza-slovencev-na-madžarskem