vestnik

(POSEGI V NARAVO V ŠALOVCIH) Proti zakupniku več postopkov

Damjana Nemeš, 27. 10. 2022
Damjana Nemeš
Eno od parcel so Prešernovi očistili že pred izdajo odločbe o krčitvi gozda za kmetijske namene, zato so v prekrškovnem postopku gozdarske inšpekcije.
Aktualno

Na delu kmetijska, gozdarska in okoljska inšpekcija

Župan Občine Šalovci Iztok Fartek se je sestal s predstavniki pristojnih nadzornih institucij v zvezi s čiščenjem kmetijskih zemljišč v zaraščanju na Šalovskem bregu, ki ga izvajajo Prešernovi iz Ljubljani. Ti imajo v katastrski občini Šalovci od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov v dolgotrajnem najemu več zemljišč, ki jih želijo s čiščenjem urediti do te mere, da bi bila ponovno uporabna za kmetijsko dejavnost.

Na sestanku, ki ga je župan sklical predvsem zaradi razjasnitve okoliščin posega v naravo, saj je prepričan, da so zakupniki zemljišč kršili tudi določila občinskega prostorskega načrta, so bili med drugimi prisotni predstavniki sklada ter kmetijske in gozdarske inšpekcije z inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR).


Na kmetijski inšpekciji so nam potrdili, da so na podlagi zakona o kmetijskih zemljiščih Prešernovim izdali ureditveno odločbo o vzpostavitvi zemljišča za kmetijsko proizvodnjo, kakor nam je pred časom povedala tudi Iris Prešeren, mama Urbana Prešerna, ki je zakupnik zemljišč v Šalovcih.

V ureditveni odločbi sicer niso natančno opredelili pogojev vzpostavitve zemljišča za kmetijsko proizvodnjo, so pa pristojni inšpektorji opravili tudi nadzor na terenu, vendar niso izdali nobene ureditvene odločbe o prepovedi čiščenja kmetijskih zemljišč. »Ureditvena odločba kmetijske inšpekcije je zaradi procesnih napak v postopku v fazi odprave, zato se nadzor spoštovanja izrečenih ukrepov ni izvedel. V primeru nespoštovanja inšpekcijskih ukrepov pa je na podlagi 38. člena zakona o inšpekcijskem nadzoru predvidena globa za fizično osebo 500 evrov,« so sporočili. 

golosek, šalovci, iris-prešeren, urban-prešeren, kmetijsko-zemljišče, walter-famler
Damjana Nemeš
Na omenjenem sestanku z županom Fartkom so se sodelujoči dogovorili, da pristojne nadzorne institucije, torej kmetijska, gozdarska in okoljska inšpekcija, dokončajo postopke in če bodo pravnomočno ugotovile kršitve, bo to razlog za ukrepanje sklada.


Kdaj bodo ukrepali? 



Tudi Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je na podlagi vloge za krčitev v kmetijske namene Urbanu Prešernu izdal dve odločbi, s katerima je dovolil krčitev in predpisal pogoje za to. Na terenu je bila izvršena le ena odločba za površino pol hektarja. »Dovoljenje za krčitev je bilo izdano, ker je šlo za gozdove, nastale iz zaraščenih kmetijskih površin, ki so bili v gozd uvrščeni ob zadnji reviziji načrta gozdnogospodarskih načrtov enot (GGE) v letu 2019. Prav tako je zemljišče, kjer je bila dovoljena krčitev, v občinskem prostorskem načrtu Občine Šalovci po namenski rabi opredeljeno kot kmetijsko zemljišče. Vse druge površine, na katerih je bila s strani najemnika zemljišč odstranjena grmovna in drevesna vegetacija, niso bile opredeljene kot gozd, ampak kot kmetijsko zemljišče v različnih fazah zaraščanja, zato niso bile predmet odločanja ZGS,« so še pojasnili pri IRSKGLR.


Dodali so tudi, da je gozdarska inšpekcija v svojem inšpekcijskem postopku ugotovila, da je ZGS izdal zakupniku zemljišč dve odločbi o krčitvi gozda za kmetijske namene, in sicer za osem različnih parcelnih številk v skupni velikosti 0,8 hektarja. »Na podlagi omenjenih odločb je bilo izkrčeno 0,7 hektarja gozda. Krčitev na parceli številka 4599 v katastrski občini Šalovci in v obsegu 0,14 hektarja je bila izvedena pred izdajo odločbe o krčitvi gozda v kmetijske namene, zato je gozdarska inšpekcija proti zakupniku uvedla prekrškovni postopek.« Prav tako je bilo ugotovljeno, da je ZGS odločbi o krčitvi gozda v kmetijske namene izdal neupravičeni stranki, saj je zakupnik imel v zakupu le dele posameznih parcel, ki so opredeljene kot kmetijsko zemljišče in ne gozd, zato je ZGS za ta primer sprožil obnovo postopka po uradni dolžnosti. »Na IRSKGLR je bila v tem primeru podana prijava,« so še potrdili. 

Na omenjenem sestanku z županom Fartkom so se sodelujoči dogovorili, da pristojne nadzorne institucije, torej kmetijska, gozdarska in okoljska inšpekcija, dokončajo postopke in če bodo pravnomočno ugotovile kršitve, bo to razlog za ukrepanje sklada. Za odgovore smo zato zaprosili tudi sklad, kjer pa so nam skopo odgovorili, da so si čiščenje zarasti v Šalovcih po sestanku ogledali ter da je soglasje sklada, ali lahko Prešernovi čistijo zarast, v pripravi. »V vsa druga dovoljenja in soglasja, ki so potrebna, nimamo vpogleda, ker si jih je dolžan pridobiti zakupnik sam,« pravijo na skladu.

Župan Fartek pa je zaradi vsega prepričan, da se pristojni »izmotavajo in kažejo s prstom drug na drugega.«

čiščenje-kmetijskih-zemljišč ŠALOVCI