vestnik

Poskrbite za urejeno okolico in se izognite globi

Vestnik.si, 12. 4. 2023
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Mestni inšpektorat Mestne občine Murska Sobota občane poziva k ureditvi in sprotni odstranitvi nastalih komunalnih in kosovnih odpadkov in k spoštovanju določb Odloka o javnem redu, ki med drugim določa, da je treba posekati drevje, veje, grmovje ter porezati živo mejo, ki ovira promet vozil in pešce na pločnikih in javnih krajih, ali če ti kazijo zunanji videz kraja.

"S pomladnim časom se začne tudi urejanje okolice hiš, vrtov in zelenic, kjer lahko nastanejo večje količine bioloških odpadkov ter vrtnega odpada. Uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom nalaga ločevanje biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada. Gospodinjstva morajo hišno kompostirati kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad v hišnem kompostniku ali jih proti plačilu prepuščati izvajalcu gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v posebnem zabojniku rjave barve," so sporočili. Nadaljevali so, da ima vsako gospodinjstvo, ki je vključeno v odvoz mešanih komunalnih odpadkov pravico do brezplačnega odvoza do 2 kubična metra kosovnih odpadkov. Če je količina večja od e oziroma gre za več odvozov letno, kot to določa občinski odlok, se storitev zaračuna v skladu z veljavnim cenikom podjetja.

"Naročilo in prevzem kosovnih odpadkov se opravi preko občinske gospodarske javne službe podjetja Saubemacher-Komunala Murska Sobota d.o.o.," so pojasnili in dodali, da lahko občani kosovne odpadke tudi sami odpeljejo v Zbirni center Murska Sobota. Inšpektorat še pravi, da so globe za nepravilno ravnanje z odpadki in odlaganjem teh na nedovoljenih mestih visoke, zato je prav, da se poskrbi, da jih ne bo treba izrekati, prav tako pa se s tem pripomore k lepšemu in prijaznejšemu okolju.

MOMS inšpektorat urejanje-okolice kosovni-odpadki