vestnik

Poslanci danes o pomoči najranljivejšim in gospodarstvu zaradi energetske draginje

Vestnik.si, STA, 31. 8. 2022
Majda Horvat
Poslanci bodo danes obravnavali in odločali o dveh zakonskih predlogih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi energetske draginje.
Aktualno

Poslanci bodo danes obravnavali in odločali o dveh zakonskih predlogih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi energetske draginje. Pred seboj bodo imeli predlog, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski draginjski dodatek, in predlog s prvim svežnjem pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in plina.

Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva predvideva izplačilo dodatka prejemnikom denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka ter posebej ranljivim invalidom, v prihodnje pa bodo lahko zanj zaprosile tudi druge osebe ali gospodinjstva pod določenim pragom dohodkov. Dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka in socialno šibke invalide je predlagan v višini 200 evrov, ustrezno povečan bo glede na število staršev in otrok za gospodinjstva z več člani. Dodatek bo upravičencu izplačan samo enkrat, za izplačilo ne bo treba vložiti vloge. Celotna vrednost te oblike pomoči je predvidena v višini 41 milijonov evrov, letos bodo izplačali 28 milijonov, prihodnje leto pa ostalo.

b74dbff1fa4543b34c44a919078efde1
Pixabay
Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva predvideva izplačilo dodatka prejemnikom denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka ter posebej ranljivim invalidom, v prihodnje pa bodo lahko zanj zaprosile tudi druge osebe ali gospodinjstva pod določenim pragom dohodkov.


DZ bo danes odločal tudi o predlogu zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, ki predstavlja prvi sveženj pomoči za podjetja zaradi energetske draginje. Do sredine marca prihodnje leto bo po predlogu izplačanih za 40 milijonov evrov nepovratne pomoči za stroške v drugi polovici tega leta. Po predlogu, ki je usklajen s trenutno razrahljanimi pravili o državnih pomočeh v EU, bo država gospodarstvu pomagala s subvencioniranjem najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov, če so cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja cen v preteklem letu. Ker bodo po pričakovanjih podjetja v 2023 soočena še s precej večjimi težavami zaradi visokih cen energije, vlada za naslednje tedne napoveduje nove, finančno precej obsežnejše ukrepe.

V poletju, ko se država sooča s številnimi naravnimi nesrečami, bodo poslanci potrjevali tudi predlog novele zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ureja proračunsko povračilo stroškov prostovoljnim gasilskim društvom in drugim nevladnim organizacijam, ki nastajajo ob sodelovanju na intervencijah, ko je zaradi obsega naravne nesreče aktiviran državni načrt zaščite in reševanja.

dz energija kriza pomoč zakonodaja
Kaj zdaj berejo drugi