vestnik

(Poslanica premierja ob prekmurskem prazniku) Z zaupanjem stopamo proti jutrišnjemu dnevu

Vestnik, STA, 17. 8. 2020
Nebojsa Tejic/STA
Premier je ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poudaril, da smo danes gospodar na svoji zemlji zaradi ljudi, ki so v zgodovini naroda razumeli zgodovinski kontekst časa.
Aktualno

Premier Janez Janša je ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poudaril, da smo danes gospodar na svoji zemlji zaradi ljudi, ki so v zgodovini naroda razumeli zgodovinski kontekst časa. Tudi danes smo samo združeni in povezani v enotnem hotenju in prizadevanju za blagor domovine močni kot posamezniki in kot narod, je dodal.

Janša je v poslanici zapisal, da je bila priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS leta 1919 za Slovence na levem bregu Mure izjemen dogodek. Življenja Prekmurk in Prekmurcev je ta dogodek temeljito spremenil in jim hkrati omogočil, da se je vsaj večina njih po tisočletnem prebivanju pod madžarsko krono politično, gospodarsko in kulturno priključila matičnemu narodu. Seveda pa združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nikakor ni bila samoumevna ali preprosta, je opozoril predsednik vlade. Mnogo velikih mož slovenske in druge narodnosti si je dolgo in z izjemnim trudom prizadevalo, da se je tehtnica nagnila v stran priključitve Kraljevini SHS in omogočila to neponovljivo dejanje v zgodovini Slovenk in Slovencev, je dodal. Janša je ob tem izrazil hvaležnost do vseh, ki so pred davnimi leti s svojim delom ljudi spodbujali k poglabljanju vere, ljubezni do maternega jezika, Slovence pa k združitvi z matičnim narodom.

proslava, slovesnost, murska-sobota, združitev-prekmurskih-slovencev-z-matičnim-narodom
Aleš Cipot
Osrednja slovesnost je potekala v nedeljo v Murski Soboti.

"Velike sanje so stkane iz številnih dejanj ljudi, ki se odzovejo klicu časa in oviram navkljub vztrajajo na poti, ki jo izrisuje zgodovinski trenutek. Zaradi ljudi, ki so v zgodovini naroda razumeli zgodovinski kontekst časa, smo danes gospodar na svoji zemlji. Tudi v aktualnem trenutku, ko so razmere in izzivi sicer drugačni, pa bistvo ostaja enako. Samo združeni in povezani v enotnem hotenju in prizadevanju za blagor domovine smo močni kot posamezniki in kot narod," je zapisal premier. Tudi v aktualnem trenutku, ko so razmere in izzivi sicer drugačni, pa bistvo po njegovem mnenju ostaja enako. Dodal je, da je bil slovenski narod v zgodovini izkušan z mnogimi preizkušnjami. "Bojevali smo številne bitke, bili v njih poraženci pa tudi zmagovalci. Z veseljem ob zmagi, kot je bila združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, so bili poplačani vsi težki trenutki, noči, polne dvomov, neskončna prizadevanja, odpovedi in žrtve," je navedel. "Naj z zaupanjem, najlepšim darilom, ki ga prinaša zmaga s seboj, stopamo proti jutrišnjemu dnevu. Naj nas noben dvom ali strah ne ustavi pred zmago, ki je zapisana v dušo slovenskega naroda. Združenega in enotnega," je še zapisal.Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same.

premier praznik prekmurje
Kaj zdaj berejo drugi