vestnik

Poslovil se je častni občan Občine Ljutomer Stanko Kristl

Vestnik.si, 19. 1. 2024
Občina Ljutomer
Stanko Kristl.
Aktualno

Umrl je v 102. letu starosti.

Iz Občine Ljutomer so sporočili, da je v 102. letu starosti umrl častni občan Stanko Kristl. Gre za enega najvidnejših slovenskih arhitektov, ki je bil rojen v Ljutomeru. Kristl ni bil le arhitekt, temveč tudi urbanist, oblikovalec, profesor, raziskovalec, inovator, humanist in akademik.

"V svoji bogati poklicni karieri ima izvedenih več kot 60 urbanističnih in arhitekturnih realizacij, med katerimi so bile številne nagrajene z državnimi nagradami in priznanji, s svojimi avtorskimi deli pa je sodeloval na več kot 30 razstavah doma in tujini. Bil je predavatelj na domačih in mednarodnih kongresih, seminarjih ter simpozijih. Opravljenih in objavljenih ima 10 znanstvenih raziskav, ki zajemajo predvsem vprašanje prostorskega dojemanja in bivanja," so zapisali na strani ljutomerske občine. 

Za svoja dela je prejel številna odlikovanja. Med drugim je leta leta 2006 prejel Plečnikovo nagrado za življenjsko delo, v letu 2018 je iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prejel srebrni red za zasluge za edinstven prispevek k razvoju slovenske arhitekture, ob 150-letnici 1. slovenskega tabora v Ljutomeru pa je na predlog županje Občine Ljutomer Olge Karbe prejel plaketo 1. slovenskega tabora. Leta 2022, ko je praznoval 100 let, je bil imenovan za častnega občana Občine Ljutomer.

stanko-kristl občina-ljutomer