vestnik

Poslovil se je Jože Hirnök

Vestnik, 12. 2. 2024
Zveza Slovencev na Madžarskem/FB
Jože Hirnök
Aktualno

Bil je dolgoletni predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem

Iz Porabja je danes prišla žalostna novica. V 67. letu starosti je umrl nekdanji dolgoletni predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, ki je to krovno organizacijo porabskih Slovencev vodil med letoma 1990 in 2019.

Jože Hirnök, ki se je rodil 26. maja 1957 v Monoštru, je odraščal v porabskih Sakalovcih. Med letoma 1980 in 1986 je  študiral v Ljubljani, kjer je na Filozofski fakulteti  diplomiral iz etnologije in sociologije. Procesi demokratizacije, tako v Sloveniji kot na Madžarskem, so  ob koncu osemdesetih letih prejšnjega stoletja vplivali tudi na Slovence v Porabju in na dvig njihove samozavesti. Tako je bila 27. oktobra 1990 na Gornjem Seniku ustanovljena Zveza Slovencev na Madžarskem (ZSM), prva krovna organizacija porabskih Slovencev, ki jo je Jože Hirnök vodil 29 let.

Eden prvih korakov ZSM je bil ustanovitev časopisa Porabje. V prvi številki, ki je izšla 14. februarja 1991, je Hirnök med drugim napisal, da so Slovenci v Porabju z ustanovitvijo svoje krovne organizacije prvič vzeli usodo v svoje roke:  »V prazničnem vzdušju ob prvi številki časopisa ne smemo pozabiti, da naša pot ni s cvetjem posuta. Šele ko bodo Porabci ponosni na to, da so Slovenci, ko se bodo začeli boriti za slovenstvo in bodo otroke učili materinščine, šele takrat bo to prava pot. In na tej poti bomo našli tudi kakšno cvetje, kar naj bo tokrat naš časopis.«

Svojo narodno-zavedno držo in ponos pripadnosti slovenskemu narodu je Jože Hirnök, ki je leta 2006 prejel  slovensko državno odlikovanje, red za zasluge za ohranjanje slovenske manjšine in pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture v Porabju, ohranil vse življenje. Kot so danes zapisali pri ZSM Hirnök ni bil zaslužen le za ustanovitev njihove organizacije, ampak za ves njen nadaljnji razvoj, porabske Slovence pa je povezal tudi z rojaki v Prekmurju.

Jožef Hirnok
arhiv vestnika
Iz Vestnikovega arhiva.

jože-hirnok zveza-slovencev-na-madžarskem