vestnik

Potni stroški se obračunavajo drugače. Nekateri bodo pridobili, drugi izgubili

I.B., 13. 7. 2021
Bobo
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Način obračunavanja stroškov prevoza na delo in domov se je v začetku junija s sprejetim aneksom h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti spremenil.

Strošek ni več izračunan na podlagi vozovnice za javni potniški promet, ampak plačilo kilometrine znaša za vsak kilometer deset odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega motornega bencina. Pri izračunu se upošteva tudi število prihodov na delo in odhodov, pavšal je določen pri 30 evrih. 

Sprememba zadeva javne uslužbence, kamor spadajo tudi udeleženci javnih del, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za opravljanje del v javnem sektorju. »Nekaterim se bo povračilo stroškov zmanjšalo, vendar se bo nekaterim tudi povečalo. Šlo naj bi za pravičnejše povračilo tega stroška glede na dejansko prevožene kilometre – nekateri udeleženci so zaradi obračunavanja na podlagi mesečnih vozovnic pri povračilu tega stroška profitirali, drugi pa izgubili,« pojasnjujejo v murskosoboški območni izpostavi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Ker obračuni za prejšnji mesec potekajo v prvi polovici julija, na zavodu še nimajo natančnih podatkov, koliko osebam se bo strošek prevoza spremenil.

prevoz
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kilometrino si lahko izračunate tako, da število opravljenih kilometrov pomnožite z dve, torej za prihod in odhod, dobljeno število pa nato pomnožite s številom delovnih dni v posameznem mesecu. 

Obstaja tudi izjema. Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da če uslužbenec delodajalcu predloži potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice za javni potniški promet, se mu bodo stroški povrnili v vrednosti mesečne vozovnice. 

potni-stroški obračun javni-uslužbenci