vestnik

Potrdili več kot tisoč novih okužb, položaj v Evropi se umirja

Vestnik, 17. 2. 2021
Screenshot STA
Milan Krek
Aktualno

"Po strmem padcu novoodkritih primerov se sedaj nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro," je na novinarski konferenci dejal Milan Krek.

Včeraj so skupno opravili 25.077 testiranj na novi koronavirus. Opravili so 5.115 PCR testov in 19.962 hitrih testov. Pri PCR testih je bil delež pozitivnih 21,4-odstoten, potrdili so 1.097 okužb. Vsi hitri testi so bili negativni.

Posnetek zaslona (214)
Sledilnik Covid
Podatki za torek, 16. februar

Med občinami po številu okužb izstopajo Celje, Cerknica, Domžale, Koper, Škofljica, Trebnje in Ljubljana.  Sedemdnevno povprečje znaša 838, kar je bolje kot včeraj. Nižje je tudi število hospitaliziranih v primerjavi z včerajšnjim dnem.

Na novinarski konferenci je vladna govornica Maja Bratuša povedala, da sta oba pogoja oranžni fazo še vedno izpolnjena. Danes bo potekala seja vlade, na kateri se bo vlada seznanila z epidemiološkimi razmerami in na podlagi teh sprejela nadaljnje odločitve.  

Nahajamo se v stagnaciji

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa je pojasnil, da se situacija v Evropi se umirja. Najbolj obremenjena območja Evrope so južna Švedska, Latvija, Litva, Češka, Španija, Portugalska in tudi Slovenija. "Če se bodo v Sloveniji številke še naprej nižale, bomo lahko prešli v rumeno fazo," je dejal. V Sloveniji se po njegovih besedah po strmem padcu novoodkritih primerov sedaj nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro.

V Sloveniji so sicer cepilni sistem zelo dobro postavili in cepljenje izvajajo zelo hitro, kmalu naj bi omogočili tudi možnost cepljenja na domu. Prioritetno se sicer cepi populacijo nad 80 let. mRNA cepiva se bodo praviloma uporabljala za osebe starejše od 80 let, oskrbovance DSO in zdravstvene delavce starejše od 65. let. Cepivo AstraZeneca pa bo prioritetno uporabljeno za kronične bolnike do 64 let ter nepokretne osebe, ki se bodo cepili na domu.

V februarju pričakujejo dobavo nekaj več kot 127 tisoč odmerkov cepiv, v marcu pa več kot 129 tisoč odmerkov. Do 14.2. so razdelili 146.124 odmerkov cepiva.

cepljeni
Vlada RS
Število cepljenih prebivalcev v posamezni starostni skupini

koroanvirus, podatki
Vlada RS
Načrt sproščanja ukrepov

Vlada RS
Stanje na dan 16. februar 2021
koronavirus okužba