vestnik

(TRG DELA V POMURJU) Potrebe po delavcih velike, brezposelnost nizka

Vestnik.si, 18. 10. 2024
Majda Horvat
Stanislava Perčič in Robert Grah.
Aktualno

Le slaba polovica na novo zaposlenih zasede delovna mesta, ki ustrezajo njihovi izobrazbi, večina se jih mora prekvalificirati.

Struktura prijavljenih v evidenco brezposelnih oseb je izredno neugodna in se ne sklada s potrebami na trgu dela, je na četrtkovi tiskovni konferenci izpostavila Stanislava Perčič, direktorica murskosoboške območne službe Zavoda RS za zaposlovanje. Več kot četrtina oseb med brezposelnimi ima priznano invalidnost, več kot 40 odstotkov je starejših od 50 let, enako visok je delež dolgotrajno brezposelnih oseb, ki imajo ovire pri zaposlovanju in vstopu na trg dela.

Na izjemno velika neskladja na trgu dela kaže tudi podatek iz ankete med pomurskimi delodajalci, ki jo je izvedla Pomurska gospodarska zbornica (PGZ). Samo dobrih 40 odstotkov na novo zaposlenih zasede delovna mesta, ki ustrezajo njihovi izobrazbi, skoraj 40 odstotkov se jih mora prekvalificirati. Delodajalci iščejo predvsem kader s tehničnim znanjem, izpostavlja direktor PGZ Robert Grah, problematika iskanja primerne delovne sile, ki jo spremljajo z anketami vse od leta 2000, pa se stopnjuje. Ob tem Grah izpostavlja še pomembno spreminjanje izobrazbene ravni zaposlenih. Skoraj četrtina zaposlenih v 103 podjetjih z več kot šest tisoč zaposlenimi, ki so sodelovali v anketi, ima višjo in visokošolsko izobrazbo, osnovnošolsko samo 10 odstotkov. Pred štirinajstimi leti je bil delež teh zadnjih blizu 40 odstotkov.

Potrebe po delavcih se kažejo tudi v nizki stopnji brezposelnost, ki se še zmanjšuje, ugotavljajo na zavodu za zaposlovanje. Konec septembra je bilo v Sloveniji skoraj 44 tisoč brezposelnih oseb. Od tega jih je bilo 2.772 na območju Pomurja, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani manj za pet odstotkov. Stopnja registrirane brezposelnosti v Pomurju je znašala konec septembra 6,2 odstotka in je bila  najnižja v zadnjih štirinajstih letih.

brezposelnost zaposlovanje pomurje