vestnik

POTRJENO: Za razvoj Pomurja na voljo dobrih 40 milijonov evrov

Rok Šavel, 7. 7. 2023
Jure Kljajić
Deležniki regionalnega razvoja se bodo sedaj morali dogovoriti, kaj bodo s temi sredstvi financirali.
Aktualno

Razvojni svet vzhodne kohezijske regije se je dogovoril o delitvi sredstev, ki bodo na voljo posameznim regijam znotraj kohezijske regije vzhodna Slovenija v okviru dogovora za razvoj regij.

Črpanje sredstev iz programa evropske kohezijske politike 2021-2027, v katerem ima Slovenija na voljo okoli 3,2 milijarde evrov evropskih sredstev, se je z objavo prvih razpisov pričelo. Intenzivneje so se pričele tudi aktivnosti v okviru mehanizma dogovor za razvoj regij (DRR), ki predstavlja pomemben vir financiranja regijskih projektov, saj neposredno zagotavlja sredstva za konkretne, predhodno dogovorjene projekte. Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi minister Aleksander Jevšek, je tako 30. junija objavilo povabilo razvojnim svetom za pripravo in podpis dogovorov za razvoj regij v novem programskem obdobju, in sicer v okviru cilja evropske kohezijske politike Pametnejša Evropa. Gre za tako imenovane projekte PONI - Podjetno nad izzive, katerih cilj je krepitev trajnostne rasti in konkurenčnosti malih in srednjih podjetij ter ustvarjanje delovnih mest v tovrstnih podjetjih.


Razvojni svet posamezne regije, tudi Pomurske, mora osnutek DRR posredovati do 30. oktobra letos, a torej zgolj za ta prvo ciljno politiko. Za preostali dve ciljni politiki - Zelena, okolju prijaznejša nizkoogljična Evropa, kjer bodo imeli mesto projekti, povezani z odvajanjem in čiščenjem odpadnih voda, pitno vodo in zeleno infrastrukturo, in Bolj povezana Evropa z izboljšanjem mobilnosti, kjer bo denar na voljo predvsem za trajnostno mobilnost in kolesarske povezave - bodo torej prišli na vrsto pozneje, v okviru dopolnitve povabila.


Razvojni svet vzhodne kohezijske regije je na svoji zadnji seji minuli ponedeljek razdelil dobrih 298 milijonov evrov med osem regij, ki sestavljajo vzhodno kohezijsko regijo. Pomurski regiji bo pripadlo dobrih 40,4 milijone evrov, kar je nekoliko več od dobrih 38 milijonov evrov, kolikor je regiji pripadlo v programskem obdobju, ki se bo izteklo konec letošnjega leta. Aktualen DRR Pomurske razvojne regije sicer vključuje 16 regijskih projektov, in sicer 7 projektov poslovnih con in 1 projekt PONI, 6 projektov kolesarskih povezav in 2 projekta nadgradnje vodovodnega sistema. Od tega je zaključenih 12 projektov, štirje projekti pa se morajo zaključiti še letos, sicer bo prišlo do ostanka sredstev.

a70dd0be69686d093c592279a6b67636
Aleš Cipot
Predsednik razvojnega sveta Tadej Ružič je že nedavno poudaril pomen regijskih projektov, ki bodo imeli dejanske regijske učinke in ne bodo zasledovali zgolj interese posamezne občine. Ključno za sofinanciranje je tudi, da je projekt "ready to go" in da so občine sposobne za zagotavljanje lastnih deležev pri investiciji.

Na potezi razvojni svet in svet regije


Kot je znano, v novem DRR naj ne bi bilo sredstev za vzpostavljanje novih poslovnih con, saj so se tovrstni projekti v regiji v več primerih izkazali kot relativno neuspešni in nepremišljeni zaradi težav posameznih občin pri zapolnitvi že zgrajenih con. Odprto vprašanje ostaja tudi, če bo v okviru DRR možno sofinanciranje individualnih čistilnih naprav za gospodinjstva na območju razpršene gradnje, torej na podeželju - predvsem na Goričkem - kjer se občine v preteklosti zaradi manjšega števila prebivalcev oziroma populacijskih enot niso mogle potegovati za nepovratna sredstva. Oba projekta sta namreč tudi predmet regionalnega razvojnega programa, ki predstavlja ključen strateški dokument za regijski razvoj in vsebuje čez 400 projektnih predlogov, težkih čez tri milijarde evrov.

Jasno je, da bo, tako zaradi višine razpoložljivih sredstev, kakor tudi pogojev in kriterijev, v DRR prišla le peščica projektov, pomembno vlogo pri pripravi realno izvedljivega DRR, ki bo dejansko prispeval k regionalnemu razvoju, pa bosta igrala razvojni svet in svet regije. Oba organa sta točko o tej tematiki uvrstili na dnevni red sej, ki sta razpisani v naslednjem tednu. Kot je za naš medij že pred nekaj meseci poudaril predsednik razvojnega sveta Tadej Ružič, bo naloga pomurskih občin, da za DRR pripravijo regijske projekte vključno s vso potrebno dokumentacijo in zaprto finančno konstrukcijo.

dogovor-za-razvoj-regij regionalni-razvoj evropska-sredstva razvojni-svet tadej-ružič