vestnik

Potujoča in mobilna delavnica - kako je urediti?

Vsebino omogoča Spletnik, 28. 2. 2024
Arhiv naročnika
Kako urediti mobilno potujočo delavnico.
Aktualno

V svetu, ki nenehno spreminja način dela in poslovanja, se vse več ljudi odloča za ustvarjanje delovnih okolij, ki so prilagojena njihovemu življenjskemu slogu. Med temi inovativnimi pristopi se izstopa koncept potujoče in mobilne delavnice, ki omogoča ustvarjalnost in produktivnost kjerkoli in kadarkoli. Vendar pa vzpostavitev takšnega delovnega okolja zahteva premišljeno načrtovanje in organizacijo.

Čas je denar. Tega pregovora se nedvomno še kako dobro zavedate prav vsi obrtniki, katerih zaslužek je odvisen predvsem od števila uspešno zaključenih del ali projektov znotraj tekočega meseca. 

Kljub temu pa je doslej najbrž na časovni prihranek, ki bi ga v vaše življenje pripeljalo investiranje v predelavo kombija, pomislil le majhen delež terenskih delavcev, čeprav mobilna delavnica omogoča optimalno organizacijo orodja in materiala ter s tem boljši pregled nad zalogo delovnih pripomočkov, prav tako večjo učinkovitost pri delu, kar navsezadnje vodi k zavidljivejšemu ekonomskemu statusu

Mobilna delavnica prihrani čas, denar in slabo voljo

Bržkone ste se vsi že kdaj soočili s situacijo, ko vas je poklicala stranka in vas prosila, da se takoj ali vsaj v kratkem zglasite pri njej, vi pa ste šele na lokaciji ugotovili, da s seboj nimate pravega orodja ali da ste rezervni del, ki bi ga potrebovali, nekaj dni poprej uporabili pri neki drugi stranki. 

Ker vam je točno ta stranka že ob prvem stiku zelo jasno povedala, kje in zakaj potrebuje vašo pomoč, ste seveda izpadli neresno ter neprofesionalno. Poleg tega vam ni preostalo drugega kakor da se vrnete domov ali na sedež podjetja oziroma v trgovino – resda z obljubo, da se vrnete –, ob tem pa izgubite kar nekaj dragocenega časa in (najmanj) denarja za gorivo. In hkrati povzročite obilo slabe volje na obeh straneh; na vaši, ker bi v tem času lahko postorili še kaj in tako zaslužili več, na strani stranke pa, ker vas je povsem po nepotrebnem morala čakati kar dvakrat.

Kakorkoli že, pravkar opisani pripetljaji lahko zelo hitro postanejo preteklost. Mobilna delavnica, katere cilj je  pritrjevanje tovora in s tem ustvarjanje boljše preglednosti nad zalogo opreme ter materiala, vse naštete težave odpravlja.

Ustrezno opremljeno tovorno vozilo, predelano v mobilno delavnico, omogoča učinkovito organizacijo vseh delovnih pripomočkov, s tem pa takojšnje preverjanje zaloge, saj v prav vsakem trenutku natanko veste, kje se nahaja kakšen kos opreme. 

spletnik, provan, mobilna-delavnica
Arhiv naročnika
Ustrezno opremljeno tovorno vozilo, predelano v mobilno delavnico, omogoča učinkovito organizacijo vseh delovnih pripomočkov.

Elementi so v vozilo nameščeni skladno z željami in potrebami – ti se prilagajajo, ob menjavi vozila pa jih je možno premestiti iz starega v novo – ter jih je mogoče montirati v katerokoli vozilo, ker je ORDER SYSTEM prilagodljiv po dolžini, širini in višini vozila.

Najpogosteje gre za notranji delovni pult s stojno višino tovornega dela vozila ali za preklopni oziroma izvlečni pult v samem zadku tovornega vozila. Posebej priljubljene so tudi zložljive priklopne kombi police (ORDER SYSTEM – EXPRESS), ki jih po potrebi odprete ali zaprete in s tem poskrbite za vedno urejen tovorni del vozila. 

Te so aluminijaste, kar zmanjša težo vozila, in jih je možno povsem prilagoditi mobilni delavnici (lahko se jih namesti le v en, manjši del tovornega vozila) ter na ta način ohraniti del prostora za druge oblike pritrjevanja tovora, da bi ta med vožnjo ostal fiksiran. 

Pritrjevanje se izvaja s pomočjo:

  • točkovnega priveza za maksimalno stabilnost in varnost med prevozom (ta tovor trdno pritrdi na vozilo),

  • ALU/FE pritrdilnimi letvicami, ki se najpogosteje uporabljajo za fiksacijo posebnega tovora ali za zahtevnejše prevoze, saj so te izredno trpežne in je tovor mogoče pritrditi na poljubnih mestih,

  • teleskopskih pritrjevalnih palic, primernih za vertikalni tovor, ker te preprečujejo premikanje tovora med vožnjo, in

  • zategovalnikov različnih vrst.

Namen vsakega od naštetih pripomočkov je zagotoviti varnost tako tovora kot vas in vaših delavcev med samim prevozom. Ni torej vseeno, kateri način uporabite za kateri tovor, še bolj kakor to pa je pritrjevanje tovora treba opraviti kar se da natančno.

Varnost mobilne delavnice

Ker je vsa oprema obvezana k uspešnemu prestajanju testa na trk (CRASH TEST) in k izpolnjevanju predpisanih standardov (DEKRA, TUV GS), mobilna delavnica zagotavlja najvišjo varnost ter ustreznost montaže opreme v tovorno vozilo. 

Ne glede na izbrane elemente ti ščitijo tako voznika kot morebitnega sovoznika, saj je orodje pospravljeno in v primeru trka ne more prebiti pregradne stene, kar sicer ni redek slučaj pri neustrezno nameščenem materialu ali orodju, posebej ker se na varnost v tovornem delu vozila rado pozablja. 

spletnik, provan, mobilna-delavnica
Arhiv naročnika
Pritrjevanje tovora.

Kar pa se le redko dogaja z varnostjo kabine, kjer pozornost terjajo zračne blazine, varnostni pasovi in radarski tempomat.

Kje in kako do učinkovite, zakonsko predpisane mobilne delavnice?

Podjetje Provan – Evrorent z zaposlenimi s skoraj tremi desetletji izkušenj na področju montaže opreme v mobilno delavnico (t.i. prehomologiranje) se med drugim osredotoča na osveščanje o (ne)varnosti (neurejene) potujoče delavnice. Ukvarja se s svetovanjem pri nabavi vozila, saj sodeluje s tako rekoč vsemi proizvajalci vozil, zaradi česar je tudi predelava kombija možna ne glede na velikost ali znamko vozila, pomoč pa prav tako nudi pri izbiri opreme, pri čemer upošteva potrebe in/ali posebne zahteve panoge, znotraj katere delujete.

Standarden postopek preoblikovanja običajnega tovornega vozila v mobilno delavnico poteka v štirih korakih:

1. Svetovanje pri izbiri vozila.

2. Pomoč pri odločanju glede opreme, orodja in strojev.

3. Naročilo in dobava izbranih elementov.

4. Montaža opreme (glede na predhodno dogovorjen termin) in vpis potrdila o skladnosti vozila.

Predelava tovornega vozila v mobilno delavnico praviloma poteka en delovnik, skupaj s testiranjem in z urejanjem zakonsko določene dokumentacije pa vozila ne morete uporabljati dva dni zaporedoma. 

Višina investicije je v celoti odvisna od obsega in vrste izbranih elementov, a srednja konfiguracija, upoštevajoč finančne zmožnosti posameznika, najpogosteje dosega znesek med 500,00 in 2.000,00 EUR.

V podjetju Provan – Evrorent je mogoče naročiti podloge za vozila, stranske obloge za tovorni del vozila, izolacijo tovornega dela vozila, oblogo za strop tovornega dela vozila, sistem za privezovanje in pritrjevanje tovora, opremo za sortiranje orodja in materiala, zložljive preklopne kombi police za dostavo paketov, preklopne ALU klančine za tovorni del vozila in številne dodatke. 

spletnik, provan, mobilna-delavnica
Arhiv naročnika
Preklopne alu klančine.

Tamkajšnji zaposleni vedno znova svetujejo, kako skladno z dejavnostjo doseči kar največjo urejenost in preglednost, saj se v prvi vrsti osredotočajo na praktičnost mobilne delavnice, s pomočjo katere maksimalno izkoristite svoje zmožnosti, vključno s časom, znanjem in finančno razpoložljivostjo vlaganja v razvoj.

Z željo po svetovanju in izrisu 3D skice vašega tovornega vozila z že montirano profesionalno opremo ALU-TECH za varno shranjevanje orodja ter materiala se lahko na sedežu Provan – Evrorent oglasite kadarkoli v času njihovega delovnika, po predhodnem dogovoru pa tudi izven tega.

spletnik provan mobilna-delavnica