vestnik

Poudarek zdravstvenim zavarovanjem

Mitja Sagaj, 13. 6. 2018
Andrej Petelinšek
Slovenske zavarovalnice so v zadnjih letih temeljito prenovile portfelj svojih zavarovanj.
Aktualno

Zavarovalnice razvoj svoje ponudbe usmerjajo v asistenčne storitve, v reševanje škode vse pogosteje brez obiska zavarovalnice.

Potem ko so zavarovalnice v številnih primerih - tudi po vzoru ponudbe iz tujine - v minulih letih temeljito popolnile nabor zavarovanj v svoji ponudbi, se zdaj usmerjajo predvsem v razvoj asistenčnih storitev, ki zavarovancem omogočajo, da škodne primere rešujejo tudi brez obiska zavarovalnice. Asistim Zavarovalnice Sava na primer reši celotno zavarovančevo škodo, ne da bi moral zavarovanec na zavarovalnico. Sta pa največji slovenski zavarovalnici, Zavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav, vstopili tudi na trg dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Da smo se Slovenci sicer naučili zdravega življenjskega sloga, predvsem kar zadeva vlogo pravilne prehrane in zadostnega gibanja, a da zdravju vendarle ne posvečamo dovolj pozornosti, je Zavarovalnica Sava ugotovila v obsežni raziskavi, ki jo je opravila oktobra lani. Vsak drugi Slovenec namreč pravi, da bi za svoje zdravje lahko skrbel bolje, predvsem pa kar 59 odstotkov vprašanih svoje poznavanje simptomov in bolezni, sicer tipičnih za njihovo starost, ocenjuje kot slabo. Dodatna zdravstvena zavarovanja so tako nadgradnja za hitrejšo obravnavo. S pomočjo poslovnih partnerjev, zdravstvenih ustanov s področja celotne Slovenije, zagotavlja Zavarovalnica Sava krajše čakalne dobe v primeru novonastale bolezni, stanja ali poškodbe na številnih področjih, zavarovanci pa lahko izbirajo med paketoma Zdravje (kritje do 3000 evrov letno brez soudeležbe) in Zdravje plus (kritje storitev do 30 tisoč evrov letno s 30-odstotno soudeležbo ali brez nje).

Hitrejši dostop do specialista

Zavarovalnica Triglav je v nabor zdravstvenih zavarovanj dodala zavarovanje Specialisti Nezgoda, ki je, za razliko od produkta Zdravje Zavarovalnice Sava, namenjeno hitremu in preprostemu dostopu do specialista izključno v primerih novonastalih poškodb, zato je še posebno primerno za mlade in aktivne, pravijo ponudniki. Zavarovanje zajema postopke preproste diagnostične preiskave, kot sta na primer rentgen in ultrazvok, ter pripadajoče preproste ambulantne posege, kot je na primer punkcija. Kriti so tudi zahtevni diagnostični postopki, na primer CT (računalniška tomografija), MR (magnetna resonanca) in drugi. Ob tem zavarovanje omogoča hiter dostop do ambulantne rehabilitacije (kot je na primer fizioterapija). Ob sklenitvi zavarovanja Specialisti Nezgoda za deset let zavarovanec s premijo 2,99 evra na mesec poskrbi za kritje stroškov specialistične obravnave v Sloveniji v primeru poškodbe do višine 3000 evrov ob posamezni nezgodi. V okviru omenjene zavarovalne vsote se do 600 evrov nameni ambulantni rehabilitaciji, ki je lahko ključna za dobro okrevanje po poškodbi.

Novost zavarovalnice Adriatic Slovenica, kjer se s ponudbo osebnih zavarovanj odzivajo na podzavarovanost Slovencev na tem področju, je zavarovanje Specialisti z asistenco, ki ponuja izbiro med tremi različnimi paketi; vsi paketi vključujejo pridobitev drugega mnenja priznanih zdravnikov iz tujine, ki pacientom omogoča, da preverijo postavljeno zdravniško diagnozo, kadar so v dvomih. Drugo mnenje lahko koristijo tudi družinski člani (zakonec ali zunajzakonski partner, otroci do dopolnjenega 21. leta in starši zavarovanca).

Tudi življenjski kasko

Sicer je pomembna novost Adriatic Slovenice življenjsko zavarovanje Moj življenjski kasko, ki omogoča zaščito posameznika in družine v najrazličnejših življenjskih situacijah ob nepredvidljivih dogodkih. V zavarovalnici pravijo, da je zavarovanje glede na svoje značilnosti edinstveno na slovenskem trgu, saj se kritja določajo na osnovi potreb posameznika, ki v življenju lahko predstavljajo tveganje, to so gospodinjski stroški, krediti in drugi dolgovi, šolanje in preskrba otrok, težje bolezni in invalidnost, hiter dostop do specialista, izpad dohodka zaradi bolniške ter zapuščina. Zavarovanje je namenjeno vsem, ki skrbijo za nepogrešljiv družinski dohodek, predvsem pa aktivni populaciji med 14. in 65. letom.
Osnovnemu kritju za primer smrti je možno priključiti številna dodatna kritja: izplačilo za zdravljenje, če zbolite za katero od 21 kritičnih bolezni (enkratno izplačilo iz različnih skupin do trikrat), pri čemer lahko za nekatere bolezni brezplačno zavarujete tudi svoje otroke, zdravstveno rento (mesečno izplačevanje rente do deset let in možnost koriščenja do trikrat), trajno invalidnost zaradi nezgode, nezgodno rento, oprostitev plačila premije v primeru trajne invalidnosti ter brezposelnosti oziroma delovne nezmožnosti, zlom kosti, dnevno nadomestilo …

Zavarovanje Tujina AS pa je zavarovanje za tujino, ki krije stroške nujnega zdravljenja, zdravila in zdravniške pripomočke, prevoz do klinike ali bolnišnice in nazaj, prevoz v domovino, spremstvo in prevoz mladoletnega otroka, izgubo ali krajo prtljage in osebnih dokumentov, preklic leta ali zamudo prtljage ali leta, nujno nakazilo denarja in velja po vsem svetu. Zavarovanje je, trdijo v zavarovalnici, nastalo na osnovi več kot 20-letnih izkušenj zadovoljnih strank, zato je prilagojeno potrebam sodobnega človeka, ki veliko potuje.

Ob zavarovanju doma tudi asistenca

Pomladna novost Zavarovalnice Sava pa je tudi prenovljeno domsko zavarovanje s preprostim imenom Dom, zavarovancu pa ponuja modularno sestavo potrebnega paketa za optimalno zavarovanje nepremičnine. Zavarovanje, ki ga je mogoče skleniti na dejansko ali na novo vrednost nepremičnine, zavaruje več kot 50 nevarnosti, vključuje domsko asistenco Asistim, ob vnaprej pripravljenih paketih pa je mogoče kritja še razširiti z zavarovanjem dodatnih ugodnosti. Tri oblike kritja (Dom +, Dom premium in Dom premium +) ponuja zavarovanje, sestavni del zavarovanja pa je tudi asistenca doma, ki jo zavarovanec sklene neodvisno od tega, katero obliko osnovnega kritja ima (objekt, etažna lastnina ali oprema). Med ugodnostmi asistence doma so svetovanje, kako ravnati v primeru škode, zagotovitev nujnega varovanja premoženja v hiši oziroma stanovanju, stroški namestitve, če je predmet zavarovanja neprimeren za bivanje, odpiranje vhodnih vrat (organizacija prihoda ključavničarja in stroški odpiranja vhodnih vrat ob okvari ključavnice), nepričakovana vrnitev v Slovenijo, če je zavarovana oseba v tujini, zagotavljanje primernih obrtnikov za nujna popravila in organizacija storitev začetka odprave škode.