vestnik

Povezuje jih ljubezen do glasbe

M. Ha., 4. 7. 2022
Arhiv Pihalnega orkestra Ljutomer
Prva zasedba Pihalnega orkestra Ljutomer z dirigentom Francem Zacherlom. Foto Arhiv Pihalnega orkestra Ljutomer
Aktualno

Orkester je deloval tudi med drugo svetovno vojno, lani pa pridobil status društva v javnem interesu na področju kulture

Pihalni orkester Ljutomer letos praznuje častitljiv jubilej, 100. obletnico svojega delovanja. Ta mejnik so v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru obeležili z jubilejnim koncertom, ob tem pa počastili tudi prihajajoči dan državnosti. Kot gostje so nastopili Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, Godba na pihala Središče ob Dravi, Prekmurska godba Bakovci, KUD Muzika Križevci, Pihalni orkester Murska Sobota in Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer. Slavnostni govornik na prireditvi bi moral biti Igor Teršar z ministrstva za kulturo, a je zbolel, zato je njegove besede zbranim prenesel povezovalec programa Branko Hrga. Zbrane je nagovorila tudi županja Občine Ljutomer Olga Karba in orkestru v imenu občine podelila zahvalo, ki jo je prevzel predsednik Pihalnega orkestra Ljutomer Milan Lebar. Na prireditvi so se poklonili tudi nekdanjim dirigentom orkestra, prisotni so bili Janko Škrajnar, Ignac Karba in Simon Novak.

pihalni-orkester-ljutomer, 100-let, godba, ljutomer
Arhiv Pihalnega orkestra Ljutomer
Pihalni orkester Ljutomer je ob svoji 30. obletnici delovanja zaigral na vrhu Slovenije. Foto Arhiv Pihalnega orkestra Ljutomer

Prvi orkester na Triglavu

Pihalni orkester Ljutomer ima bogato zgodovino. Ustanovljen je bil 1. aprila 1922, prvi dirigent oz. kapelnik pa je bil Franc Zacherl. Orkester je deloval tudi med drugo svetovno vojno, ko ga je vodil Avgust Pevec. Leta 1946 je vodenje orkestra prevzel Avgust Loparnik in pod njegovo taktirko je orkester leta 1951 dosegel prvo mesto na pokrajinskem tekmovanju v Mariboru. Ob 30. obletnici delovanja, leta 1952, so člani orkestra dobili prve uniforme, obletnico pa počastili z vzponom na Triglav. Ta podvig jim je uspel celo z instrumenti in tako so bili prvi orkester, ki je zavzel vrh Triglava. Med letoma 1973 in 1983 je orkester vodil Janko Škrajnar, v tem obdobju pa so godbeniki gostovali na različnih revijah pihalnih orkestrov in se udeleževali tekmovanj. Leta 1976 je orkester sodeloval tudi na snemanju filma Privatni grehi, javne vrline. V naslednjih letih so si dirigentsko palico izmenjali Darko Vizjak, Škrajnar je orkester znova prevzel leta 1989, nato pa ga je od leta 1993 vodil Ignac Karba. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v Občini Ljutomer. V letu 2001 je izšla njihova prva zgoščenka, imenovana V novo tisočletje, orkester pa se je odpravil na gostovanje v švedski Göteborg. Dve leti kasneje so gostovali tudi v Franciji.

ljutomer, godba
Vanesa Jaušovec
Nov mejnik so obeležili s koncertom v Parku 1. slovenskega tabora. Foto Vanesa Jaušovec

Leta 2004 je dirigent postal Bojan Zelenjak, v naslednjem letu pa je orkester izvedel več samostojnih koncertov, med drugim prvič v ljutomerski cerkvi. Leta 2008 je orkester prevzel Simon Novak, sedem let kasneje pa so se orkestru uresničile velike sanje – dobil je svoj glasbeni dom, imenovan Kulkišta. Vse od leta 2019 do danes orkester vodi Boštjan Lašič. Lani je orkester pridobil status društva v javnem interesu na področju kulture. V vseh letih je dosegal visoke rezultate na različnih tekmovanjih in se povezal s sosednjimi orkestri in orkestri v tujini. Danes šteje 53 članov različnih generacij, vse pa povezuje ljubezen do glasbe in ohranjanja ljubiteljske kulture v Ljutomeru.

Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v Občini Ljutomer. 

ljutomer, godba
Vanesa Jaušovec
Nov mejnik so obeležili s koncertom v Parku 1. slovenskega tabora. Foto Vanesa Jaušovec

pihalni-orkester-ljutomer 100-let