vestnik

Pozdrav jeseni v Šprincu letos posebej slovesen, potekala prvič po umiku schengenske meje

Maja Hajdinjak, 15. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Pozdrav jeseni 2023 v Šprincu.
Aktualno

Del izkupička od srečelova bo namenjen tistim, ki so v nedavnih poplavah ostali brez domov

Turistično narodopisno društvo Razkrižje je skupaj z Občinama Razkrižje in Štrigova, župnijama Razkrižje in Štrigova, Turistično skupnostjo Štrigova ter vaščani Šprinca in Koprive na praznik Marijinega vnebovzetja izvedlo že 25. prireditev Pozdrav jeseni. Prireditev se je pričela dopoldne s povorko cvetja do kapelice v Šprincu, sledila je sveta maša, ki sta jo darovala razkriški župnik Franc Režonja in štrigovski župnik Kristijan Kuhar. 
Dogodek se je nadaljeval v velikem šotoru na prireditvenem prostoru nedaleč od kapelice.

šprinc, pozdrav-jeseni, občina-razkrižje
Maja Hajdinjak
Pozdrav jeseni 2023 v Šprincu.

V kulturnem programu so nastopili pevci in godci z obeh strani meje, med njimi duo Beročka, Tamburaška skupina Podrumari iz Medžimurja, prleška etno-folk skupina Bosi, Novi Gruntovčani iz hrvaškega kraja Sigetec in ljudski umetnik Korl, ki je predstavil lik ovtarja. Osrednji dogodek je bil blagoslov klopotca, tega je opravil razkriški župnik, sledili sta zaprisegi botra klopotca, to leto je ta čast pripadla Štefanu Krampaču, in skrbnika klopotca Draga Erhatiča oziroma njegovega namestnika Stanka Levačiča. Omenjeni so nato v družbi obeh župnikov, župana Občine Razkrižje Stanka Ivanušiča, aktualne in ene od nekdanjih ljutomerskih vinskih kraljic Sandre Kaučič in Sandre Sedmak, nekdanjih skrbnikov klopotca, gostov iz Štrigove in drugih nazdravili ob klopotcu.

šprinc, pozdrav-jeseni, občina-razkrižje
Maja Hajdinjak
Pozdrav jeseni 2023 v Šprincu.

Številni obiskovalci so se lahko okrepčali z razkriškimi mlinci, ribami in čevapčiči, v popoldanskih urah je turistični vlakec vozil do razglednega stolpa na sosednjem Mađerkinem bregu, člani Športnega društva Razkrižje pa so pripravili bogat srečelov. Kot je na prireditvi povedal župan Ivanušič, bo del izkupička od srečelova namenjen tistim, ki so v nedavnih poplavah ostali brez domov. Za glasbo je skrbel ansambel Štrk. Letošnji Pozdrav jeseni je bil poseben tudi zato, ker je potekal prvič po umiku Schengenske meje.

šprinc, pozdrav-jeseni, občina-razkrižje
Maja Hajdinjak
Pozdrav jeseni 2023 v Šprincu.

pozdrav-jeseni Šprinc občina-razkrižje