vestnik

Pozeba povzročila skrbi sadjarjem

T. M., 27. 3. 2020
Silvester Kučan
Pozeba
Aktualno

Nizke temperature v preteklih dneh so prestrašile marsikaterega pridelovalca sadja v regiji, a na dokončne ocene škode bo potrebno še nekoliko počakati, pojasnjujejo na KGZ.

Tako je tudi Silvester Kučan, ki v Križevcih na Goričkem prideluje jabolka na slabih šestih hektarjih, že opazil prve posledice pozebe. Kot pravi, se bo realna slika pokazala po otoplitvi. “V povprečju so bili prizadeti dva do trije cveti v socvetju." Pri tem še pove, da so si bile prejšnje sezone precej različne, med njimi tudi nekaj slabih, zato si po njegovih besedah sadjarji še kar ne morejo opomoči. Tudi letos, meni, bo glede na pozebo velik izpad. “Če pa bodo količine ostale, bo zagotovo prizadeta kakovost, saj so plodovi deformirani.” 

IMG_9603
Silvester Kučan
pozeba

Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Murska Sobota zaenkrat še ne morejo podati prve ocene o škodi, saj je potrebno počakati do otoplitve, situacijo si bodo na terenu ogledali naslednji teden, do dokončne ocene pa bo potrebno počakati do sredine maja. Ernest Novak iz KGZ pojasnjuje, da zaenkrat kaže, da na področju vinogradništva ne bi smelo biti večjih posledic, čeprav so temperature sprva nakazovale, da bo slabo. Kot pravi, trta še ni v vegetaciji, zaradi česar naj ne bi bilo večje škode. Tudi Miran Torič s KGZ pojasnjuje, da je še preuranjeno dajati ocene o škodi. “Zaenkrat kaže, da je vse v redu, zato smo optimisti. Določene lege so pozeble, drugod niso, vsako bo potrebno posebej obravnavati.” Največ škode bi sicer lahko pričakovali pri breskvah in marelicah, pravi. “Temperature so se resda spustile do minus štiri stopinje Celzija, v tednu dni bomo videli, kaj se je zgodilo, danes pa še ne bi upal oceniti. V nižinah so ponekod nastradale marelice, bomo videli, kako je na ostalih legah.”

pozeba sadjarstvo kmetijstvo pomurje