vestnik

Požig kleti v Filovcih: Višje sodišče je oprostilo domačina 

Andrej Bedek, 7. 6. 2018
Nataša Juhnov
Anton Horvat se na sojenju sploh ni zagovarjal pred očitki, da je podtaknil ogenj.
Aktualno

Potem, ko je bil Anton Horvat na prvi stopnji obsojen na pol leta zapora, ko so ga spoznali za krivega požiga kleti aprila 2016 v Filovcih, je zdaj višje sodišče odločitev okrožnega sodišča razveljavilo in Horvata oprostilo vseh obtožb. 

Višje sodišče v Mariboru je razveljavilo sodbo 43-letnemu Antonu Horvatu iz Filovec, ki je bil lani septembra obsojen na šest mesecev zapora, ko ga je okrožno murskosoboško sodišče spoznalo za krivega, da je 14. aprila 2016 požgal obnovljeno vinsko klet v domači vasi. Na sodbo se je pritožil Horvatov odvetnik Igor Weindorfer in s pritožbo uspel. Višje sodišče je Horvata oprostilo vseh obtožb.



Tožilstvo je na prvi stopnji za Filovčana zahtevalo deset mesecev zapora, v začetku pa ga je še bremenilo dveh požigov 31. julija in 25. avgusta 2015, ko sta prav tako pogoreli kleti v Filovcih, a zbrani dokazi niso bili dovolj, da bi to vključili v obtožnico. Kdo je torej požgal vse tri kleti, tako še vedno ni jasno.


Anton Horvat se na sojenju sploh ni zagovarjal pred očitki, da je podtaknil ogenj.V preiskavi in na glavni obravnavi na sodišču je bilo zaslišanih 40 prič, ki sicer konkretno niso obremenile obtoženca, ga pa je nekaj prič videlo v beli škodi fabia, njegov avto je edini tak v vasi, da se je slabe pol ure, preden je izbruhnil požar, peljal po cesti mimo kasneje požgane kleti.

filovci požig požigalec Višje sodišče razveljavili sodbo