vestnik

Poziv: Vinogradniki in vinarji, ne pozabite na vpis v register  

Janko Votek, 22. 11. 2018
Nataša Juhnov
Rok za prijavo vinogradov in zalog vina se je že iztekel, kljub vsemu je še možno oddati prijave.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo tudi v letošnjem letu izvajalo poostren nadzor nad obveznimi vpisi v evidence, ki spadajo v njegovo pristojnost. Zato KGZS vinogradnike in vinarje opozarja na obveznosti vpisa v register ter prijave pridelka in zalog, ki izhajajo iz veljavnega Zakona o vinu.

V register pridelovalcev grozdja in vina so se dolžni vpisati vsi, ki obdelujejo 0,05 hektarja ali več vinogradov, tisti, ki obdelujejo manjšo površino pa le, če pridelek tržijo. V register se vpišejo na upravni enoti.Pridelek grozdja, mošta in vina so dolžni prijaviti vsi vinogradniki in vinarji, ki obdelujejo vsaj 0,1 ha vinogradov in tudi tisti, ki obdelujejo manjšo površino, če pridelke tržijo. Prijavo pridelka na upravni enoti bi morali do 20. novembra.


aa0bb05f418a7005a6b2d45ae219d4bb
Sašo Bizjak
Grozdje prodano kleti ali zadrugi lahko prijavi kupec.


Pridelovalcem, ki celoten pridelek grozdja oddajo kleti (zadrugi), ni bilo potrebno prijaviti pridelka grozdja na upravni enoti, če je to obvezo v njihovem imenu opravila klet oz. zadruga. Če so oddali le del pridelka, pa so sami dolžni prijaviti preostali del pridelka. Zavezanci za prijavo pridelka grozdja so tudi tisti pridelovalci, ki prodajo grozdje končnemu porabniku ali v tujino.
Pridelovalci, ki so dolžni prijaviti pridelek grozdja in vina, morajo na upravni enoti vsako leto do sedmega septembra prijaviti zaloge vina, ki so jih imeli v kleti na 31 - tega julija istega leta. Zaradi zgoraj naštetega Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva vse vinogradnike in vinarje, ki nimajo v register vpisanih vseh svojih vinogradov ali niso prijavili pridelka letnika 2018 alizalog za leto 2017, da to obvezo čimprej izpolnijo tako, da se zglasijo na najbližji upravni enoti in oddajo ustrezno prijavo.

prijava vina na upravni enoti