vestnik

Poživitveni odmerek priporočljiv za več skupin prebivalstva. Za katere?

Vestnik, 3. 11. 2021
Aleš Cipot
Poživitveni odmerek se priporoča več skupinam prebivalstva.
Aktualno

Dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje, je na novinarski konferenci spregovorila o poživitvenem odmerku.

Epidemiološke razmere v državi so zelo resne, je uvodoma poudarila vladna govorka Maja Bratuša in podala informacije o aktualnih številkah in dodala, da je včeraj umrlo 18 covidnih bolnikov. 

V Sloveniji je s tretjim odmerkom cepljenih 51.530 oseb. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović je spomnila, da smo se lani med epidemijo spopadali z manjkom cepiva, medtem ko je letos prišlo do dveh bistvenih sprememb v boju zoper koronavirus. Dočakali smo učinkovita cepiva, obenem pa so se začele širiti bolj kužne različice virusa. Najprej alfa, nato pa še delta, ki velja, da je kužna tako kot ošpice. 

Beovićeva je dodala, da so cepiva dobra zaščita pred hudimi poteki bolezni, kar dokazuje tudi to, da je sprejemov v bolnišnice glede na število okuženih  bistveno manjše kot lansko leto, kljub temu, da precepljenost ni zadostna. 

Posvetovalna skupina za cepljenje je NIJZ pretekli teden predlagala nekaj sprememb glede poživitvenega odmerka. Poudarila je, da tretji odmerek uporabljamo na dva načina, in sicer kot dodatni odmerek pri tistih bolnikih, pri katerih se pričakuje, da zaščita pri rednem cepljenju ni dovolj učinkovita. Pri tem načinu se uporabljajo mrNA cepiva v polnem odmerku. Drugi način pa je poživitveni odmerek, ki se priporoča zaradi postopnega upadanja učinkovitosti pri cepivih s časom. Zaenkrat še ni podatkov, po katerih bi lahko napovedali, da bo poživitveni odmerek zadoščal dlje časa, na primer več let, ali pa bo treba cepljenje vsako leto ponoviti zaradi drugih različic, kot to poznamo pri gripi. 

bojana beović
Twitter Vlada RS
Bojana Beović.

Priporočilo za poživitveni odmerek je posvetovalna skupina razširila še na naslednje skupine: 

- starejšim od 50 let

- posebej ranljivim kroničnim bolnikom

- stanovalcem v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih

- družinskim članom imunsko oslabelih oseb in kroničnih bolnikov

- osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo

- osebam, ki so bile cepljenje z vektorskima cepivoma (AstraZeneca in Jannsen)

Beovićeva je razložila, da poživitveni odmerek lahko prejmejo starejši od 18 let. Pri tistih, ki so cepljeni z vektorskimi cepivi, je priporočljiv vsaj dva meseca po polnem cepljenju, pri ostalih pa vsaj šest mesecev po cepljenju. 

"Pričakujemo lahko, da se bomo z virusom srečali vsi. Kako bo to potekalo, pa se lahko odločimo sami," pravi govornica in dodaja, da če bomo cepljeni, bo potek blag, če ne, pa bomo tvegali hudo obliko bolezni. "Odločitev za cepljenje je odločitev za življenje," je zatrdila. 

koronavirus bojana-beović posvetovalna-skupina-za-cepljenje