vestnik

(Požrtvovalno dejanje domačinov iz Dolnjih Slaveč) Več kot pol ure so se borili za življenje mladega soseda

Andrej Bedek, 16. 3. 2024
Loris Cipot/fotolens.si
Primož Sukič, Drago Sukič, Franc Markoč, Matej Markoč in Petra Sukič so junaki.
Aktualno

Petra Sukič bi dala vse, da bi začutila bitje otrokovega srca. V domači vasi in Občini Grad tisti, ki so ga rešili, darovali za mašo za dvoletnika, ki je med igro z vrstniki padel v fekalno jamo.

Franc in Matej Markoč, Drago in Petra Sukič, vsi so doma v Dolnjih Slavečih, ter Primož Sukič, podpoveljnik v Prostovoljnem gasilskem društvu Dolnji Slaveči, so junaki. S trezno glavo in pogumom, pomagal jim je še policist Jožef Berke s Policijske postaje Gornji Petrovci, so, kot kaže, rešili življenje otroku, ki je pred enim tednom med igro padel v greznico ob domači hiši. »Življenje bi dala, da bi začutila utrip otroka,« pravi Petra Sukič. Oživljala je dvoletnika, ki ga je njen oče Drago Sukič z grabljami oziroma priročnim orodjem potegnil iz jame. Še prej sta oče in sin Markoč iz jame izčrpala za več traktorskih cistern ali več kot 10 tisoč litrov vode. Sreča v nesreči, da v jami ni bilo fekalij, ampak le voda. Tako se niso sproščali nevarni plini, ki bi lahko bili usodni za otroka in tudi tiste, ki so sodelovali pri njegovem reševanju.

gornji-slaveči, nesreca, otrok, pomoč, sosedi
Loris Cipot/fotolens.si
Petra Sukič: »V spominu mi bo vedno ostal prelet helikopterja, ko je odletel proti Mariboru, pred tem pa vzel zalet nad domačijo, pri kateri je naš mladi sosed padel v greznico.«

Reševanje je trajalo vsaj pol ure, nam pove Drago Sukič. Njegova hčerka, ki je po navodilih zdravstvenice iz dispečerskega zdravstvenega centra Maribor začela oživljati otroka, potem ko so ga s treznim ravnanjem potegnili iz jame, pa doda, da je bilo sodelovanje s centrom izjemno. »Gospa na drugi strani telefona nas je nenehno usmerjala, prav tako policist, ki je prišel na kraj in prevzel oživljanje,« nam je še v ponedeljek s solzami v očeh govorila Petra Sukič, ki že dalj časa na bolniškem dopustu čaka na operacijo kolena. Postopkov umetnega dihanja in masiranja srca je vešča, njen delodajalec jo je zaradi narave dela že večkrat poslal na tovrstno izobraževanje. »Za zdravje mladega človeka smo v nedeljo molili v obeh cerkvah, pri Gradu in Dolnjih Slavečih. Upamo in želimo si, da bo naš sosed, lep deček, spet skupaj s svojo družino, ki zelo trpi,« nam je s cmokom v grlu še četrti dan po pretresljivem dogodku govorila Petra Sukič. Za njegovo zdravje so domačini celo darovali za mašo. 



Zavladala zlovešča tišina 

Helikopter Slovenske vojske, ki je priletel na pomoč iz Maribora, na hribovitem terenu v Dolnjih Slavečih sprva ni mogel pristati. Zdravniška ekipa je morala skočiti iz lebdečega stroja. Otroka so prevzeli iz rok že omenjenih junakov, domačinov, ki niso niti minute oklevali, ko je njihov sovaščan, star šele dve leti, potreboval njihovo pomoč ter pomoč gasilcev iz Dolnjih Slaveč, Grada in Murske Sobote ter ekipe nujne medicinske pomoči z zdravnikom iz Murske Sobote. »V spominu mi bo vedno ostal prelet helikopterja, ko je odletel proti Mariboru. Pred tem je vzel zalet nad domačijo, pri kateri je naš mladi sosed padel v greznico. Med nami je zavladala zlovešča tišina, vsi smo čakali, da otroku začne utripati srce,« je grozo tistega dne podoživljala pogumna Petra Sukič.

Resized_20240307_170529(1)
Osebni arhiv
Helikopter Slovenske vojske, ki je priletel na pomoč iz Maribora, na hribovitem terenu v Dolnjih Slavečih sprva ni mogel pristati.

Na pomoč je odtekla z očetom, čeprav jo je med tekom navkreber nenehno skelelo v kolenu. Še prej jo je vznemiril signal z bratovega odzivnika, ki je sporočal, da je v njihovi vasi otrok obležal v fekalni jami. Primož Sukič, podpoveljnik dolnjeslaveških gasilcev, pravi, da so se v njihovem gasilskem društvu že usposabljali za oživljanje človeka, četudi ne tako majhnega. Na prizorišče so prinesli defibrilator, črpanje vode z motorno brizgalno iz fekalne jame pa ni bilo potrebno. Markočeva sta do takrat že opravila svoje. »Vsi, ki smo bili na prizorišču, smo le čakali in upali, da otrok preživi. Reševalne medicinske ekipe so se za nami na vso moč trudile obuditi mlado življenje,« je pripovedovala Petra Sukič.



Še danes ne ve, kako 

Da je šlo nekaj narobe, je Franca in Mateja Markoča opozoril otroški trušč pri sosedu in klicanje na pomoč otrokovega očeta. »Še danes ne vem, kako mi je uspelo priključiti cisterno k traktorju. Mislim, da sem jo kar ročno dvignil na priklop,« pravi Matej. »Ne mož ne sin še nikdar nista bila tako bleda in nervozna kot v trenutku, ko sta hitela na pomoč,« se je v naš pogovor vmešala Majda Markoč. Omenila je še, da se je ta družina, ki jo je doletela nesreča, že srečala s tragičnim dogodkom. Leta 2020 jim je pogorela hiša. »Pri otrocih, ki so zelo nepredvidljivi, hitro lahko pride med nepremišljeno igro do nesreče,« je bila realna Majda Markoč. 

gornji-slaveči, nesreca, otrok, pomoč, sosedi
Loris Cipot/fotolens.si
Matej Markoč je vešč kmetijskih opravil in je dobro vedel, kako hitro ter predvsem previdno izčrpati vodo, da ne bi še težje poškodovali žrtve.

Oče in sin Markoč sta vešča kmetijskih opravil in sta dobro vedela, kako hitro ter predvsem previdno izčrpati vodo, da ne bi še težje poškodovala žrtve. Drago Sukič je med črpanjem s pomočjo baterije najprej oprezal v globino, kje je otrok. Izvlekel ga je s priročnim orodjem, ki ga Markočevi vedno vozijo s seboj na cisterni. »Najprej sem zagledal jakno, nato nisem okleval niti za trenutek. Fantiča mi je uspelo dvigniti iz globine in vode. Še danes pa se tresem, šlo je za sekunde,« se spominja Drago Sukič. 

Oče nesrečnega otroka, kar je seveda razumljivo, ni želel veliko razpredati o dogodku. Sam je najprej s Petro Sukič sodeloval pri dajanju umetnega dihanja sinu. V četrtek se je v telefonskem pogovoru z nami zahvalil vsem, ki so pomagali njegovemu otroku, in se v pogovoru obrnil proti nebu z željo, da bo zdravnikom v UKC Maribor majhnega nesrečnika uspelo prebuditi iz umetne kome brez težjih posledic. »Zdravniki za zdaj še niso znali natančno oceniti, kakšne bodo posledice, so pa optimistično razpoloženi, kar me hrabri,« je rekel skrušeni oče. 

gornji-slaveči, nesreca, otrok, pomoč, sosedi
Loris Cipot/fotolens.si
Franc Markoč je s prisebno reakcijo pomagal pri polnjenju cisterne, Drago Sukič je tisti, ki je s priročnim orodjem iz globine potegnil dvoletnika.


Z njim so redno v telefonskih pogovorih prav ti, ki so reševali otroka. »Kot nam dnevno poroča dečkov oče, je njegovo stanje stabilno, ni pa še zunaj smrtne nevarnosti. Otrokov oče je vsak dan pri njem in v stiku z zdravstvenim osebjem. Moram pa se še sama zahvaliti sosedom in vsem drugim za hiter odziv. Upamo in želimo si vsi, da bo deček kmalu spet skupaj s svojo družino, ki zelo trpi,« je polna optimizma tudi Petra Sukič. 

image000000 12
Osebni arhiv
Obvestilo številke 112 o nesrečnem dogodku, ki je na noge dvignilo sosede in domače gasilce. Foto Osebni arhiv

Skozi nezavarovano odprtino padel v greznico

Igor Kavaš, vodja službe direktorja iz Policijske uprave Murska Sobota, je z naslednjimi besedami opisal tragični dogodek, ki se je zgodil pred enim tednom. »Policisti smo bili 7. 3. ob 16.28 obveščeni, da je dveletni otrok na območju Policijske postaje Gornji Petrovci padel v fekalno jamo. Otroka so potegnili iz jame in mu do prihoda zdravniške ekipe zagotavljali pomoč. S helikopterjem je bil prepeljan v UKC Maribor in je ostal na nadaljnjem zdravljenju. Po do sedaj znanih podatkih gre predvidoma za hujše poškodbe. Policisti nadaljujejo preiskavo okoliščin dogodka in zbiranje obvestil. Po zaključku preiskave bomo obvestili pristojno okrožno državno tožilstvo Murska Sobota,« je na poizvedovanje novinarskih hiš odgovoril Kavaš.

Ponesrečeni otrok se je z vrstniki igral na pobočju, v nekem hipu je pritekel na betonsko ploščad greznice in skozi odprtino, ki ni bila pravilno zavarovana, ob tem pa se je še spotaknil, na glavo padel v skoraj dva metra globoko jamo. Ta je bila do vrha napolnjena z vodo. Policisti in kriminalisti murskosoboške policijske uprave ne izključujejo, da bodo odgovornost za nesrečo iskali predvsem pri otrokovih starših. 

dolnji-slaveči fekalna-jama otrok reševanje