Tekmovanje v kuhanju bujte repe so v Guinessovi svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani organizirali desetič v sklopu Pomurskega poletnega festivala. Bujto repo, ki se je kuhala v štirinajstih kotličkih, so na koncu brezplačno razdelili obiskovalcem.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(V premislek) Pomembno je, kako živimo zdaj - ker za jutri nihče ne jamči
Kako je pravično, da nas trenutek slabosti, morda niti ne naš, stane vsega?
Vzorce je ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali upokojena učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih Zdenka Tompa, profesor gastronomije na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Dušan Zelko in vodja kuhinje v hotelu Lipa Lendava Jože Horvat. Tompova je povedala, da so bili člani komisije zelo zadovoljni s tekmovalnimi porcijami jedi, ki so jih poskusili. Pri tem je bilo najpomembnejše, da so bile v jedi res le tiste sestavine, ki so jih vanjo vključevali tudi naši predniki, torej svinjsko meso, kisla repa, čebula, mast, prosena kaša, moka in začimbe, ter da so dale harmoničen okus. Ocenjevali so okus, videz, barvo jedi in gostoto.
Organizatorji Pomurskega poletnega festivala Društvo Štrk Slovenija si z dogodkom prizadeva za promocijo te prekmurske jedi na žlico, da bi bila še več na domačih mizah in v gostinski ponudbi. Leta 2013 so se uvrstili v Guinnesovo knjigo rekordov, ko so postavili svetovni rekord z največjo količino skuhane bujte repe, ki so jo kuhali v velikem kotlu. Bilo je je 1089,5 kilogramov.