Tekmovanje v kuhanju bujte repe so v Guinessovi svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani organizirali desetič v sklopu Pomurskega poletnega festivala. Bujto repo, ki se je kuhala v štirinajstih kotličkih, so na koncu brezplačno razdelili obiskovalcem.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuKončnica DP v namiznem tenisu: Zmaga Sobočanov, poraz Pucončank
Odigrane so bile prve tekme polfinala državnega prvenstva v namiznem tenisu. Mura Sobota I, ki je bila prva po rednem delu, je v dvorani Srednje poklicne in tehniške šole prepričljivo s 4 : 0 odpravila Savinjo I, medtem ko članice Keme Murexina izgubila v gosteh z Interdiskontom s 4 : 2.
Vzorce je ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali upokojena učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih Zdenka Tompa, profesor gastronomije na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Dušan Zelko in vodja kuhinje v hotelu Lipa Lendava Jože Horvat. Tompova je povedala, da so bili člani komisije zelo zadovoljni s tekmovalnimi porcijami jedi, ki so jih poskusili. Pri tem je bilo najpomembnejše, da so bile v jedi res le tiste sestavine, ki so jih vanjo vključevali tudi naši predniki, torej svinjsko meso, kisla repa, čebula, mast, prosena kaša, moka in začimbe, ter da so dale harmoničen okus. Ocenjevali so okus, videz, barvo jedi in gostoto.
Organizatorji Pomurskega poletnega festivala Društvo Štrk Slovenija si z dogodkom prizadeva za promocijo te prekmurske jedi na žlico, da bi bila še več na domačih mizah in v gostinski ponudbi. Leta 2013 so se uvrstili v Guinnesovo knjigo rekordov, ko so postavili svetovni rekord z največjo količino skuhane bujte repe, ki so jo kuhali v velikem kotlu. Bilo je je 1089,5 kilogramov.