vestnik

Prašičje meso: Industrija opozarja na previsoke cene

Timotej Milanov, 8. 4. 2019
Igor Napast
Cene svinjskega mesa letijo v nebo, opozarjajo v predelovalni industriji.
Aktualno

Težave na trgu pred vstopom v shemo izbrane kakovosti, kmalu sestanek za ustanovitev slovenske borze.

V gospodarsko-interesnem združenju mesne industrije Slovenije, to združuje največja mesno-predelovalna podjetja v državi, opozarjajo na previsoke cene prašičjega mesa, ki po njihovem mnenju ogrožajo oskrbo slovenskega trga s prašičjim mesom, podjetja v branži pa, kot so zapisali v izjavi za javnost, izgubljajo na stotisoče evrov na dan. V zadnjih štirih tednih so se borzne cene prašičjega mesa dvignile za 30 odstotkov, cena posameznih delov mesa celo za 60 odstotkov, opozarjajo. »Slovenska mesna industrija ne pomni tako velikega skoka cen surovin v tako kratkem času in nič ne kaže, da se bodo cene umirile. Cene prašičjega mesa na surovinskem trgu so bile zadnji dve leti stabilne, temu so bile prilagojene tudi prodajne cene,« piše generalna sekretarka združenja Ana Ahčin in dodaja, da se zaradi naraščajočih stroškov predelovalci soočajo z velikimi izgubami in vprašanjem, kako te naraščajoče stroške prenesti v prodajne cene.



Razlog za dvig cen in pomanjkanje prašičjega mesa na evropskem trgu je v afriški prašičji kugi. »Bolezen, ki se je prvotno razbohotila med divjimi prašiči ob rusko-ukrajinski meji, se je v slabem letu kljub preventivnim ukrepom razširila na baltske države in Poljsko, preskočila na jug Belgije in ogrozila najbolj gosto naseljena prašičerejska območja na Nizozemskem in v Nemčiji, ki so med najpomembnejšimi evropskimi izvozniki svinjine. Zaradi nekontrolirane distribucije okuženih mesnih izdelkov se vse več izbruhov afriške prašičje kuge kopiči v Aziji, največ na Kitajskem, kar se odraža v naraščajočem evropskem izvozu in posledično v razmerah na evropskem trgu prašičjega mesa,« opozarjajo. Trenutna situacija je po mnenju predelovalcev pokazatelj, kako zelo smo v Sloveniji zaradi nizke samooskrbe ranljivi in odvisni od dogajanja na tujih trgih: »Saj je v teh razmerah vprašljiva tudi oskrba slovenskega trga s prašičjim mesom. Ne samo zaradi pomanjkanja tega, pač pa tudi zaradi naraščajočih stroškov in veljavnih pogodb z velikimi kupci, ki izgube zaradi ekstremnih skokov cen surovine prelagajo na pleča proizvajalcev mesa. Predvideni roki za spremembe veleprodajnih cen so pri naraščajočih stroških surovine za marsikaterega mesarja lahko usodni.« Problematične so po njihovem mnenju tudi dolgoročne pogodbe z javnimi zavodi. »Vprašanje pa je, ali bodo javni naročniki v bilateralnih pogajanjih pripravljeni na sklepanje aneksov, ali bo potreben poziv pristojnemu ministrstvu za ukrepanje na državni ravni.«

Rejci končno zadovoljni

Po pričakovanju pa so zaradi dviga cen izjemno zadovoljni slovenski prašičerejci, ki že leta opozarjajo na problematiko nizkih odkupnih cen. »Hvala bogu, da se je to zgodilo. Prejšnja tri leta nihče od njih ni želel vedeti, da kmetje sploh obstajajo. Verjamem, da jim je zdaj težko, vendar se morajo o odkupnih cenah zmeniti s trgovci,« pravi predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga. Kot pravi, rejci trenutno dobijo 1,69 evra za kilogram mesa, vendar si želijo še za osem centov višjo ceno, s tem bi po besedah Varge dosegli lastno ceno, s katero bi glede na trenutne stroške na trgu žit pokrili stroške reje. Istočasno so se dvignile tudi cene odojkov. Za 30-kilogramskega odojka lahko tako kmetje danes iztržijo 85 evrov, medtem ko so lahko še pred kratkim računali na največ 50 evrov. »Če danes vprašate kmete, bi vsi radi imeli prašiče v hlevih.« Varga še pravi, da si rejci prizadevajo, da bi takšna raven cen ostala dolgoročno, saj meni, da bodo sicer cene ostale takšne zgolj nekaj mesecev, nakar bo spet sledil padec.



»Naša želja je, da se trgovci in industrija zmenijo in dajo več za slovensko prašičje meso, ki bo kmalu vstopilo v shemo izbrane kakovosti. Gre za projekt, v katerega se je vključilo že ogromno slovenskih kmetij in upamo, da bomo začeli čim prej. Za Slovenijo je edina rešitev ta, da bomo vedeli ceniti domače rejce, tako kot to počnejo v Avstriji. Potem bomo lahko delali projekte za večanje števila plemenskih svinj na kmetijah in gradili nove hleve.« Po besedah Varge bodo imeli naslednji teden vsi igralci na slovenskem trgu prašičjega mesa sestanek o ustanovitvi slovenske borze. Kot je znano, se danes cena prašičjega mesa v Sloveniji določa po ceni na avstrijski borzi Steirerfleisch. »Naš cilj je, da dvignemo samooskrbo za 100 tisoč domačih pitancev,« pravi Varga. To pomeni, da bi v državi do leta 2025 dosegli 350 tisoč zaklanih slovenskih prašičev na leto.

Nataša Juhnov
250 tisoč domačih prašičev je trenutno na letni ravni zaklanih v Sloveniji. 
prasicje-meso visoke-cene