vestnik

Prava Pepelka z eno nogo pleše brez princa

Vida Toš, 16. 12. 2018
Niko Časar
Sara Božanić z Instituta za transmedijski design.
Aktualno

Zvite pravljice otroke in ostale učijo o drugačnosti in kako se naučiti drugačne sprejemati.

Prava Pepelka je naslov pravljice, ki je malce spremenjena različica Pepelke. Avtorji projekta so zato to in podobne zgodbe, ki jih bodo izpeljali iz klasičnih zgodb za otroke, poimenovali »zvite pravljice«, saj so v določenih točkah drugačne. Prava Pepelka (v angleščini so jo poimenovali Cinda Real) je namreč deklica, ki ima le eno nogo. Tradicionalno pravljico bratov Grimm so ustvarjalci – med njimi je bila od začetka Sara Božanić, režiserka celega projekta – spremenili v treh bistvenih točkah. Prva je ta, da ima Prava Pepelka le eno nogo in je zato stigmatizirana. Kljub temu, da torej ni popolna, jo želi princ poročiti, a nje ženitna ponudba ne zanima preveč; v tem je druga bistvena razlika od klasične Pepelke. Tretja pa je, da si želi le plesati.
Zvite pravljice – gre za mednarodni projekt, v katerem sodelujejo tudi ustvarjalci iz sosednje Hrvaške ter iz Francije in Portugalske – bodo zajele še druge klasične pravljice, ki učijo otroke številnih stereotipov. Predvsem deklicam sugerirajo, da naj bodo pasivne in da naj čakajo na nekoga, ki naj bi jih rešil. Z zvitimi pravljicami pa bodo »predelali« ne le Pepelko, ampak tudi Zlatolasko, Trnjulčico, Grdega račka in še kakšno svetovno klasiko. Sara Božanić z Instituta za transmedijski design pravi, da Pepelka in podobne zgodbe učijo otroke tudi, da naj si v življenju prizadevajo, da pridobijo materialno bogastvo: »S tem, da neko tako stigmo kot je recimo invalidnost – kajti Prava Pepelka ima le eno nogo – predstavljamo znotraj okvirja znane pravljice, zvišujemo zavedanje o stigmi in hkrati učimo otroke, pa tudi njihove starše, kako to destigmatizirati.«
Končni rezultat vsake od Zvitih pravljic bodo kratke, 12 minutne risanke – šest jih bo pripravljenih za splet, 26 pa za televizijo-, pa izobraževalni program za otroke, učitelje in starše, razstave in še kaj. Ciljna skupina za risanke so otroci med 6. in 8. letom; razumeli pa jih bodo tudi že mlajši. Sara Božanić: »Proces likovne, vizualne in glasbene zasnove animirane risanke temelji na aktivnem sooblikovanju z otroci iz Pomurja. Izvedli smo delavnice v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, na katere smo povabili otroke, ki so postali aktivni so-avtorji risanke. Narisali so namreč ilustracije, posneli glasove in zvoke ter v obliki plesa na eni nogi ‘okusili’ izzive s katerimi se sooča naša Prava Pepelka. Na ta način na koncu dobimo produkt – risanko, ki temelji na otroških pogledih na slikovni, vizualni in glasbeni izraz.«
Sara dodaja: »V sklopu delavnic, ki smo jih izvedli skupaj z otroci iz Pomurske regije, so ti samoiniciativno oblikovali tudi refren pesmi o Pepelki, ki jo je potem preoblikovala in ubesedila Tjaša Šimonka. Pesem smo namreč želeli strokovno nadgraditi; uglasbiti in dokončati skupaj z otroci, kasneje pa jo vključiti v risanko.« Pri vsem skupaj pa je, pravi Sara najbolj pomembno: "Da delamo na decentralizaciji kulture in da jo vnašamo v okolje, kjer smo kulturno podhranjjeni. Največji uspeh naših pravljic, katerih sporočilo temelji na ljubobezni, sprejemanju in empatiji pa je, da ko srečaš otroke, soavtorje na cesti v Murski Sobioti, vprašajo 'Sara, kdaj se spet dobimo?'"
Poleg približno 40 opomurskih trok je strokovno v projektu sodeovalo še nekaj Pomurcev - Matej Končan - Kleemar, ki je skrbel za skladanje in zvok, Petra Bertalaič za produkcijo, Nina Cigut je svetovala s področja otroške psihologije. Nina Cigut: "Otroci so že po naravi radovedni, imajo željo po učenju in preizkušanju novih stvari. Učijo se že od rojstva naprej. Naša naloga je, da jim na njihovi poti omogočimo, da se učijo za življenje, da delajo napake, da se preizkušajo, da pridejo do rešitev in novih spoznanj sami, mi pa jih pri tem le usmerjamo in jim odpiramo prave poti. Na naših delavnicah smo krepili predvsem socialne kompetence, ki jih v tem hitrem tempu življenja nemalokrat zanemarjamo. Otrokom smo na delavnicah zaupali kar širok spekter raznovrstnih, morda nekoliko neobičajnih nalog, h katerim so pristopali kreativno, odgovorno ter povsem zavzeto in predano.
V veliko veselje mi je bilo voditi delavnice, se smejati z radoživimi obrazi in soustvarjati nekaj tako zelo zvitega in plemenitega. Sreča in zadovoljstvo sta žarela iz vseh nas."
Tjaša Šimonka pa je kot rečeno skladateljica pesmi o Pravi Pepelki in vodja zbora; da na Dino Božanić, ki svoji sestri Sari, pravi ta, vedno pomaga pri vsem, ne pozabimo. Za vsem skupaj pa stoji še številčna mednarodna ekipa.
Maja prihodnje leto pa bo premiera Prave Pepelke, ki je tudi prekmurska.
Prava Pepelka Zvite pravljice Sara Božanić