vestnik

Praznike so polepšali tridesetim družinam

Damjana Nemeš, 29. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Med zbranimi igračami je vsako leto največ plišastih igrač in družabnih iger. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Otroci, ki živijo v težjih življenjskih razmerah ali v pomanjkanju, so takšnih igrač zelo veseli.

V Mladinskem centru (MC) Gornja Radgona in v prostorih Zaposlitveno-izobraževalnega centra Beltinci so letos ponovno sedaj že tradicionalno zbirali otroške igrače. Pobudnik solidarnostne akcije je Tomaž Rous, vodja MC Gornja Radgona, ki sicer prihaja iz Beltinec. »V Beltincih že vrsto let organiziramo številne podobne akcije, v katerih zbiramo vse od igrač, šolskih potrebščin, hrane. V sklopu delovanja obeh centrov namreč vidimo, kakšne so potrebe, zato skušamo priskočiti na pomoč tudi drugim skupinam prebivalstva,« nam je povedal.

Prvotni namen zbiranja igrač je bil vsaj nekoliko razveseliti najmlajše, hkrati pa tudi že uporabljenim igračam dati novo življenje. »Premišljevali smo, koliko igrač sčasoma ostane družinam, ko otroci odrastejo. Igrače, ki so še dobro ohranjene, bi zato bilo škoda metati stran. Otroci, ki živijo v težjih življenjskih razmerah ali v pomanjkanju, pa so jih zelo veseli. Prav tako s tem zbiranjem sledimo konceptu ponovne uporabe in trajnostnih usmeritev,« je dodal vodja MC Gornja Radgona. 

gornja-radgona, zbiranje-igrač
Vanesa Jaušovec
Pobudnik akcije zbiranja igrač je Tomaž Rous, vodja Mladinskega centra Gornja Radgona, pri izvedbi pa mu pomaga tudi sodelavec Boris Šemen (z leve).

V letih, odkar pripravljajo akcijo, so vsako leto razveselili od dvajset do trideset družin, s količino letos zbranih igrač na obeh lokacijah pa pričakujejo, da bodo praznike tudi tokrat polepšali toliko družinam. Komu bodo igrače namenjene, odločajo pristojni centri za socialno delo ter osnovne šole in druge institucije, ki poznajo razmere v posameznih družinah. »Mi z naslovi družin niti ne smemo razpolagati, zato zbrane igrače odpeljemo na pristojne centre za socialno delo, oni pa jih nato razdelijo na prave naslove,« še pojasni Rous.

Posamezna družina prejme različno število igrač, odvisno od števila otrok pri hiši, vedno pa se potrudijo, da jim pozornost v obliki plišaste igrače ali družabne igre izkažejo do božiča oziroma vsaj pred iztekom leta. »Zbrane igrače so večinoma že rabljene, nekaj se jih zbere tudi povsem novih in še neuporabljenih. Po odzivih, ki jih dobijo v pristojnih centrih za socialno delo, so družine te drobne pozornosti zelo vesele in hvaležne, da nanje nismo pozabili.« 

prazniki igrače tomaž-rous
Kaj zdaj berejo drugi