vestnik

Pred derbijem: Mura bi bila s točko zelo zadovoljna

Tomo Köleš, 30. 9. 2018
Aleš Cipot
Trojica črno-belih, ki je bila med najboljšimi enajstimi v drugi ligi po izboru SPINS-a: Klemen Pucko, Luka Bobičanec in Žiga Kous. Vsi so pri Muri tudi v prvi ligi.
Aktualno

Ne glede na trenutno stanje obeh ekip bo nedeljsko srečanje med Muro in Mariborom v polni Fazaneriji derbi.

Derbiji niso namreč samo tekme moštev z vrha lestvice, ampak obstajajo tudi derbiji začelja, sredine lestvice, lokalni derbiji, sosedski derbiji in še kakšen bi se našel vmes. Za tokratno srečanje bi lahko dejali, da gre za regionalni oziroma severovzhodni derbi, kot ga imenuje tudi angleška Wikipedia, ki ga označuje tudi za drugi največji derbi v Sloveniji.


Je pa res, da ima pred tokratnim derbijem v Murski Soboti Maribor ogromno prednost pred Muro. Vijoličasti so daleč najresnejši kandidat za naslov državnega prvaka, vodilna ekipa, ki zabija ogromno zadetkov in jih le redko prejema, še posebej pa trenerja Darka Milaniča lahko veseli dejstvo, da njegov napad igra razigrano in z veseljem, prav vidi se, da igralci uživajo v svojih akcijah, ki so na primer Dina Hotića, najprijetnejše presenečenje prvenstva, s 7 zadetki izstrelile na vrh lestvice strelcev. Pogled nanjo je za nasprotnike vijoličastih lahko zastrašujoč: na drugem mestu je Jan Mlakar s 6, na delitvi tretjega mesta pa Luka Zahovič s 5 zadetki.


A morda je največji paradoks v tem, da bo Mura ravno zaradi tega morda imela več možnosti za presenečenje. Črno-beli, ki so v trenutni rezultatski krizi in na prvi pogled nimajo skoraj nobenih možnosti za zmago proti Mariboru, so namreč poraze doživeli v glavnem proti ekipam, ki so igrale zaprto, s čvrsto obrambo, in potem le iz nekaj priložnosti največkrat iz protinapadov dosegle zadetek. Boljše igre in tudi točke je Mura dosegala z moštvi z zgornjega dela lestvice, ki igrajo odprto, in ki se želijo pomeriti v lepi nogometni igri, kar je stil, ki Sobočanom najbolj ustreza. In jasno je, da bo Maribor v Fazaneriji, kjer ga bo tudi spodbujalo najmanj 600 njegovih navijačev, moral igrati bolj odprto in napadalno, da pokaže, kdo je vodilni na lestvici. Recept Mure za uspeh pa je bil stalno bolj ali manj enostaven: vedno je igrala najboljše, ko je igrala hitro, s hitrimi prodori po bokih in pobegih skozi sredino ter podajami proti kazenskemu prostoru.


Res pa bo imela Mura ogromen hendikep v odsotnosti kaznovanih Špire Peričića in Luke Šušnjare, ki sta bila doslej pomemben stalen člen v obrambi in napadu črno-belih. Za tako mlado in neizkušeno prvoligaško moštvo je to dosti večji primanjkljaj, kot bo na primer odsotnost kaznovanega Mitje Vilerja pri Mariboru, saj imajo vijoličasti neprimerno bolj širok kakovostni kader na klopi. A dva avtogola Štajercev v srečanju z Domžalami kažeta, da tudi Maribor v obrambi ni vedno brez napak. V igro Mure se bo vrnil kapetan Alen Kozar, ki je manjkal na tekmi s Triglavom, kjer ni zaigral niti trenutno najboljši strelec Mure Rok Sirk, ki je doslej zadel petkrat. »Čeprav se morda grdo sliši, je bilo morda dobro, da smo na srečanju s Kranjčani dobili takšno zaušnico. Tako smo se zavedli, da smo lahko na kakšni tekmi tudi nadigrani, zato bomo odslej še bolj borbeni in pazljivi. Kajti dejstvo je, da nas v prvi četrtini prvenstva kljub nekaterim porazom nihče ni nadigral. In morda nam je to postalo že malo preveč samoumevno,« pravi Žiga Kous, ki vidi recept za učinkovitejše igre v drznosti: »Morda rabimo tudi to, da nekdo od nas preigra dva branilca in potem sproži projektil proti vratom.«


Morda pa je vse malce »zaslepila« tista visoka zmaga proti Domžalam (5 : 1), ki pa je bila objektivno gledano specifična. Domžalčani so takrat v četrtek zvečer odigrali težko evropsko tekmo in dobili usodni gol pet minut pred koncem, v nedeljo popoldne pa so jih popolnoma izpraznjene na Fazaneriji sprejeli »vroči« igralci in navijači Mure, ki so se cel teden pripravljali na srečanje. A dejstvo je, da je tudi tista tekma pokazala, da črno-beli vedo zadevati, čeprav sta v trenutni prvenstveni strelski krizi Luka Bobičanec in Amadej Maroša, ki doslej še nista zadela. Morda bi se jima lahko odprlo ravno takrat, ko se najmanj pričakuje.


Iz vsega naštetega je torej jasno, da bo Mura z morebitnim remijem več kot zadovoljna, do tega pa ji lahko pomaga tudi fanatična publika. »Ravno zdaj najbolj rabimo vašo podporo. Mi pa se vam bomo oddolžili z borbeno igro do skrajnih meja. Lahko si proti koncu tekme še tako utrujen, ampak ko slišiš takšno navijanje, kot je v Fazaneriji, dobiš ogromno novih moči. In ne glede na naporen urnik tega tedna morebitna utrujenost v takšnem ozračju ne bo nobena težava. Nogometaši živimo ravno za to, da igramo tekme, še posebej pa takšne spektakle na razprodanem stadionu,« poziva k pomoči pristaše Mure Žiga Kous.

NŠ Mura NK Maribor derbi 1.snl