vestnik

Pred kongresom in ob Hanovi odločitvi v SD vre. Kdo so prekmurski delegati in kaj pričakujejo?

Rok Šavel, 12. 4. 2024
Robert Balen
Kandidati za predsednika SD Tadej Beočanin, Milan Brglez in Jani prednik (z desne). Pet pred dvanajsto se bo v bitko vmešal še Matjaž Han.
Aktualno

Volilni kongres Socialnih demokratov (SD) je ob napovedi kandidature gospodarskega ministra Matjaža Hana dobil novo dimenzijo. O Hanu in vseh ostalih kandidatih za funkcije v stranki se bo izreklo 409 delegatov, med njimi je tudi 14 prekmurskih.

Pred Socialnimi demokrati, drugo največjo koalicijsko stranko in eno najbolj tradicionalnih političnih strank v slovenskem političnem prostoru, je verjetno eden najpomembnejših in morebiti usodnih volilnih kongresov. Stranka se je v zadnjem obdobju utapljala v aferah zaradi nakupa sodne stavbe in netransparentnega poslovanja Inštituta 1. maj ter nekdanjega glavnega tajnika Klemna Žiberta, toda problemi v resnici sežejo še dlje. Gre za sistemsko nezmožnost nagovora večjega dela volilnega telesa na levi sredini, kjer jo že zadnjih nekaj volitev venomer zasenči stranka novih obrazov ali pa radikalnejša Levica, s katero v SD-ju bijejo boj z mlini na veter na vsakokratnih volitvah v osrednjem delu države.


Han last minute premešal karte


Predsednica Tanja Fajon se ob strmoglavljenju javnomnenjske podpore in pritisku članstva poslavlja, med kandidati za njenega naslednika pa so ajdovski župan Tadej Beočanin, vodja poslanske skupine Jani Prednik in evropski poslanec Milan Brglez. No, vsaj do jutri. Pet pred dvanajsto se v igro namreč spušča še gospodarski minister Matjaž Han, ki velja za enega najbolj priljubljenih politikov, čeprav je vse do nedavnega zatrjeval, da ne bo kandidiral. Njegov vstop v volilno bitko bo zagotovo dodobra premešalo karte, pri čemer je v delu članstva na terenu zaznati tudi hude kritike zaradi Hanove taktične odločitve, ki da je nekorektna do ostalih kandidatov, ki so se ves mesec predstavljali na terenu in nagovarjali člane. Neuradno se govori o izstopih iz stranke v primeru njegove izvolitve.

Matjaž Han
Jure Klobčar
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je vstopil v tekmo za predsednika SD.

Bi pa Hanova izvolitev olajšala skrbi Tanje Fajon glede statusa njene ministrske funkcije in izničila možnost konflikta s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki zahteva, da je vsak predsednik koalicijske stranke tudi člane vlade.

V vsakem primeru pa so na kongresu možna še številna presenečenja, tako glede izida, glasovanje je namreč tajno, kakor dodatnih kandidatur. Kongres namreč sestavlja 409 delegatov, za vložitev kandidature na samem kongresu pa potrebuje kandidat podpise tretjine delegatov, v tem primeru 137. S podpisi je na zadnjem kongresu leta 2022 za podpredsednika kandidiral tudi kohezijski minister Aleksander Jevšek, a mu izvolitev ni uspela. Kljub temu, da bi po vseh pravilih moral sedaj biti največji favorit Han, pa bosta za izvolitev predsednika vseeno najverjetneje potrebna dva kroga, če se seveda ostali kandidati ne bodo umaknili, kar pravijo, da ne bodo.

socialni demokrati sd m24 ss
M24/Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.


Prekmurski delegati kritični in za prekmurskega podpredsednika

Delegacijo Območne organizacije SD Prekmurje, ki jo vodi Dejan Židam, bodo na jutrišnjem kongresu predstavljali: Vlasta Veren, Bojanka Veren, Vesna Zadravec, Sonja Pelcar, Marija Bačič, Leopold Crnkovič, Timi Gomboc, Sašo Koca, Roland Čontala, Ivan Koncut in še štirje funkcionarji: Aleksander Jevšek, Dejan Židan, Damjan Anželj in Damijan Zrim. Slednji se poteguje tudi za eno od dveh podpredsedniških mest (stranka ima dva podpredsednika in dve podpredsednici) in sodi v del ekipe poslanskega kolega Janija Prednika.

"Govorili smo o očiščenju, a precej teh kruhoborcev znova kandidira za razne funkcije. Človek, ki je del problema ali ga je celo ustvaril, ga ne more popraviti," je kritičen Leopold Crnkovič, ki je član stranke in njenih predhodnic že 56 let, a kot pravi, je nad njo vsak dan bolj razočaran. Do Hanove poteze je kritičen saj meni, da bi moral karte razkriti že v začetku. "Verjetno se je odločil za kandidaturo pod vplivom in pritiskom točno teh ljudi, ki so stranko pripeljali do točke, na kateri je danes," še dodaja pesimistično in napoveduje, da bo svoje povedal tudi na jutrišnjem kongresu. Kot kandidat za predsednika stranke mu je sicer najbližje Brglez.

občina-moravske-toplice, občinski-svet
Rok Šavel
Sašo Koca pravi, da bo podprl kandidate, ki so za reformacijo stranke.

Sašo Koca, sicer podžupan moravskotopliške občine, upa, da bo kongres priložnost za nalitje čistega vina, kjer se bodo iskreno soočili z obstoječimi težavami, vključno z vlogo v vladni koaliciji."Prioriteta ne smejo biti funkcije za vsako ceno, ampak rezultati, s poudarkom na napredku lokalnih skupnosti in okolja, ki daje stranki veliko, v zameno pa ne dobi prav veliko. Tu bodo potrebne korenite spremembe, sicer stranka ne bo imela prihodnosti," je prepričan. Kot dodaja, bo na kongresu podprl kandidate, ki odražajo željo po reformaciji stranke. "Pomembno mi je močno razumevanje pomena lokalnih skupnosti in terena ter neobremenjenost s preteklimi delitvami in ideologijo. Prav tako bi cenil, če bi vodstvo odražalo raznolikost, vključno s prekmurskim vplivom, kar bi pripomoglo k občutku enotnosti in skupnega namena znotraj stranke," podčrta Koca, ki nad Hanovo odločitvijo ni presenečen, saj da gre za izkušenega in prebrisanega politika, ki bo jutrišnji kongres zagotovo popestril.

Tudi njegov soboški podžupanski kolega Timi Gomboc ne vidi nič slabega v Hanovi odločitvi, saj gre za legitimno potezo, ki jo omogoča strankin statut. "Neprimerno pa se mi zdi, da nekdo pogojuje članstvo v stranki s kandidaturo oziroma izvolitvijo kogarkoli drugega na kakšno funkcijo," odgovarja na burne odzive nekaterih zaradi Hanovega preobrata. Gomboc od novega vodstva pričakuje jasna stališča in da bo stranka z njim dobila konstantnost, stabilnost, vrednote in program, ki ga bodo zasledovali v naslednjih letih. "Ker to, kar je bilo do sedaj, je bilo preveč futuristično. Potrebno se je vprašati, kaj sta sploh socialna demokracija in socialna pravičnost," poudarja Gomboc, ki izpostavi tudi pričakovanje, da bo poslancu Damijanu Zrimu uspela izvolitev za podpredsednika, saj da v Prekmurju "dobro in uspešno peljemo socialdemokratsko zgodbo", velikokrat pa so najglasnejši v stranki tisti iz krajev, kjer kazalniki podpore niso tako dobri.

pomurski-laboratorij, feri, strojna-fakulteta-maribor
Jure Kljajić
Timi Gomboc meni, da ima Han legitimno pravico, da se odloči za kandidaturo, a da je v slabšem položaju od drugih, ki so imeli mesec dni časa za kampanjo.

Jevšek v boj za Bruselj


Kmalu po kongresu je pričakovati tudi potrditev liste kandidatov SD za evropske volitve. Zaenkrat je uradno znano zgolj to, da bosta na njej sedanja evropska poslanca Matjaž Nemec in Milan Brglez, po naših informacijah pa je na visokem, tretjem mestu, za pričakovati tudi kohezijskega ministra Aleksandra Jevška.

jevšek1324
Vlada RS

socialni-demokrati kongres sd-prekmurje matjaž-han sašo-koca božidar-crnkovič timi-gomboc delegati