vestnik

Pred natanko 87. leti so v Razkrižju dobili prvo pokopališče

Vestnik.si, 15. 12. 2021
FB Stanko Ivanušič
Šele leta 1934 je Razkrižje dobilo svoje pokopališče.
Aktualno

Leta 1934 je Razkrižje dobilo svoje prvo pokopališče, do takrat so pokojne pokapali na pokopališču v Štrigovi. Kot prvega so na domačem pokopališču pokopali Daniela Doma.

Razkrižje je 12. decembra 1934 dobilo svoje prvo pokopališče, kot prvi pa je bil tam pokopan Daniel Doma, ki se je v Razkrižje priženil iz Trnja iz župnije Črenšovci. "Takrat Razkrižje ni imelo svojega pokopališča, kljub temu da je to bila želja domačinov. Pokojne so do takrat pokapali na oddaljenem štrigovskem pokopališču," je na družbenem omrežju zapisal razkriški župan Stanko Ivanušič. 

razkrižje, pokopališče, daniel-doma
FB Stanko Ivanušič
Šele leta 1934 je Razkrižje dobilo svoje pokopališče.

Občina Razkrižje je sicer imela zemljo za pokopališče že kupljeno, vendar ni dobila privolitve cerkvenih oblasti. "Željo pokojnega, da bi bil pokopan na novem razkriškem pokopališču, če pa to ne bi bilo mogoče, pa v Črenšovcih, so svojci in domačini le uresničili. Pokojnega so pokopali brez prisotnosti duhovnika, ker je ta iz pogrebnega sprevoda izstopil, ko se je sprevod napotil na predvideno novo pokopališče. Grobno mesto je z blagoslovljeno vodo blagoslovil domačin Karol Novak. 12. december 1934 tako šteje kot datum ustanovitve razkriškega pokopališča," je še zapisal Ivanušič. 

Prvotni del pokopališča je po 87. letih napolnjen in že razširjen z novim delom. 

razkrižje pokopališče