vestnik

Pred poletno turistično sezono policija svetuje 

Vestnik.si, 24. 6. 2019
Robert Balen
Da bo dopust brezskrben, upoštevajte nasvete, ki jih ponuja policija. 
Aktualno

Pred vrati so šolske počitnice, daljši dopusti, poletna turistična sezona se bliža vrhuncu. Da bi bil oddih res čim bolj sproščen in ne bi prišlo do nevščenosti, policija ponuja nekaj nasvetov. 

Kriminalisti in policisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota so v preteklih letih v prvih poletnih mesecih beležili povečanje števila prijav tatvin koles. Da do tega ne bi prihajalo tudi letos, svetujejo, da lastniki poskrbijo za svoja kolesa in jih primerno zavarujejo oziroma zaklenejo, da jih shranijo v kolesarnice ter jih ne puščajo nezavarovanih in izven nadzora na odprtih dvoriščih in parkiriščih. Prav tako svetujejo, da fotografirajo serijske številke in kolesa.


94258e08d6f3d091ec6c29217054b868
Sašo Bizjak
Da bo dopust brezskrben, upoštevajte nasvete, ki jih ponuja policija.


Ker pa so pred vrati težko pričakovani dopusti, je treba poskrbeti tudi za drugo premoženje. Policija zato svetuje:
- Preverite ali so vsa vrata in okna dobro zaprta (tudi straniščno in garažno okno, vrata delavnice ...).
- Ne pokažite, da ste odsotni. Ne puščajte vidnih sporočil (do kdaj vasne bo doma, kam ste šli ...) in ne sporočil na telefonskem odzivniku(»Oprostite, ker nas ni doma. Smo na dopustu v Ankaranu in nas ne bo do ... Prosimo vas, da po pisku pustite sporočilo.«).
- Ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ali podcvetličnim lončkom, saj so tako dostopni tudi vlomilcu.
- Ne odstranjujte rož z okenskih polic in balkonov, ker to jasno kaže, da vas ni doma.
- Ne zastrite oken s temnimi zavesami, polkni ali roletami.
- Tehnični predmeti (TV, video, kamera, računalnik, HI-FI ...) naj se ne vidijo od zunaj.
- Pospravite lestve, zaboje, smetnjake in druge predmete, ki so v bližini hiše, saj vlomilcu omogočajo lažji vstop v hišo.
- Če odhajate na dopust, povejte sosedom, sorodnikom, prijateljem oziroma drugim osebam, ki jim zaupate, kje in koliko časa boste na počitnicah.
- Prosite prijatelje, sosede ali druge, ki jim zaupate, da dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik in nadzirajo vaš dom.
- Odpovejte časopise za čas dopusta.
- Vrednejše predmete shranite na varno mesto.

b3f5eca8def640ccf872af18ac7b3ee4
Marko Vanovsek
Da bo dopust brezskrben, upoštevajte nasvete, ki jih ponuja policija.


Ker sobivanje v soseski, bloku ali ulici narekuje soodgovornost do sosedov, policija predlaga, da se pogovorimo s sosedi o tem, kako si lahko medsebojno pomagamo, da obvestimo sosede o daljši odsotnosti, če pa ugotovimo, da so pri sosedu vlomilci, ko ga ni doma, obvestimo policijo. Policija še dodaja, da idealnega varovanja ni, zato je smiselno zavarovati svoj dom pri zavarovalnici. Če pa do vloma pride, ne smemo do prihoda policije ničesar premikati ali pospravljati, da ne bi uničili sledi.
Prav tako policija svetuje, da ob nakupu novih orodij, pripomočkov, mobilnih naprav ali drugih predmetov shranimo serijsko oz. identifikacijsko številko in napravo oz. predmet fotografiramo, saj bo to v veliko pomoč pri iskanju ukradenih predmetov in njihovi prepoznavi.


Visoke poletne temperature pa veliko ljudi izvabijo v kopališča ali na plaže. Policisti zato odsvetujejo, da bi tja nosili vrednejše predmete, saj prihaja na plaži pogosto do tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, denarja, mobilnih naprav in drugih predmetov.

f668b8a34eb3542562fd1bbb22091494
Igor Napast
Da bo dopust brezskrben, upoštevajte nasvete, ki jih ponuja policija.

Tomo Köleš
Da bo dopust brezskrben, upoštevajte nasvete, ki jih ponuja policija. 
policija nasveti policija svetuje