vestnik

Pred šestdesetimi leti so maturirali na soboškem učiteljišču

Vestnik.si, 30. 5. 2023
Jure Kljajić
60. obletnico mature so zaznamovali s srečanjem.
Aktualno

Letos mineva 60 let, odkar je na Učiteljišču Murska Sobota maturo opravila prva generacija učiteljev.

Leta 1958 je država zaradi velikega pomanjkanja učiteljev ustanovila Učiteljišče v Murski Soboti. V šolo se je vpisalo okrog sto mladih nadobudnežev, ki so želeli opravljati poklic učitelja. Ker je bilo dijakov preveč za en razred, so jih razdelili v tri skupine. V razredu B, ki je začela šolo obiskovati leta 1958 in jo zaključila 1963, je bilo 33 sošolcev, 9 od njih je žal že pokojnih, vsako leto pa poskrbijo, da se vsaj enkrat srečajo.  

Prva generacija bodočih učiteljev je šolo obiskovala pet let, od tega so v zadnjem letniku že opravljali prakso oziroma poklic učitelja. Kot je pojasnil Edvard Mihalič, eden od organizatorjev srečanja nekdanjih sošolcev, ki so maturirali pred šestdesetimi leti, je bil v preteklosti poklic učitelja zelo spoštovani, imeli so avtoriteto, ugled in spoštovanje. 

Ker so želeli nekdanji sošolci okrogli jubilej proslaviti na primeren način, so se sestali v Restavraciji Zvezda, zbralo se jih je štirinajst, skupaj pa so obujali spomine na šolske klopi. Med drugim so se spomnili tudi razredničarke Helene Senica, ki se jim na srečanjih v preteklosti sicer ni nikoli pridružila. "V začetku smo se srečevali na pet let, ker pa nas je vsako leto manj, imamo sedaj srečanja vsako leto. Vedno pa je to 25. maja na dan mladosti," je še povedal Mihalič. 

obletnica-šole, šolska-obletnica
Jure Kljajić
Prva generacija dijakov na Učiteljišču Murska Sobota.

Okrogli jubilej so za srečanje izkoristili tudi sošolci, ki so Učiteljišče Murska Sobota začeli obiskovati leto pozneje, torej leta 1959. Ti so šolo obiskovali štiri leta, zato so maturirali istočasno kot prva generacija učiteljiščnikov. "V štirih letih smo pridobivali teoretična znanja, popoldan pa smo imeli didaktične in metodične predmete. Ob koncu smo si pridobili poklic učitelja, nato pa smo z dodatnim izpopolnjevanjem pridobili poklic učitelja razrednega pouka," je pojasnila Marija Zver, ki je skupaj s Štefanom Ftičarjem, Anico Crnkovič in Marjano Mihalič organizirala srečanje nekdanjih sošolcev, ki je prav tako potekalo v Restavraciji Zvezda, še pred tem pa so se odpravili na ogled v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. 

Kot se spominja Zvereva, jih je bilo v razredu nekaj več kot 30, osem nekdanjih sošolcev je že pokojnih, na srečanju pa se jih je zbralo dvanajst. "Na začetku smo se družili na pet let, vmes tudi vsako leto, kdaj pa kdaj smo se odpravili na kakšen izlet. Sicer pa se res srečujemo, kolikor se da, zato smo morali to okroglo obletnico tudi izkoristiti." 

obletnica, šola, diplomiranci
Jure Kljajić
Leta 1959 se je na učiteljišče vpisala druga generacija dijakov, ki je maturirala istočasno, kot prva generacija.

Na srečanjih sta se svojim nekdanjim učencem v preteklosti večkrat pridružila tudi oba razrednika, Drago Šuligoj, ki je bil njihov razrednik prva tri leta, ter Milena Tomažej, ki je bila njihova razredničarka v zadnjem letniku. 

obletnica-diplome 60-let