vestnik

Pred vrati je festival MIKK22 z glavnim bendom Demolition Group

Tomo Köleš, 13. 9. 2018
Tomo Köleš
Vladimir Petković, Aleša Kovač in Maja Lačen Škrbič.
Aktualno

Mladinski informativni in kulturni klub (MIKK) Murska Sobota bo tudi letos pripravil sedaj že tradicionalni septembrski festival. Tokrat bo to festival MIKK22 ob 22. obletnici kluba.

Pred samim osrednjim dogajanjem bodo v MIKKovi galeriji Odprto obrobje v četrtek, 13. septembra, ob 18. uri odprli razstavo plakatov iz vseh dozdajšnjih Metal klavnic. V petek, 14. septembra, bo v sklopu festivala v klubskem prostoru namreč potekala jubilejna 50. Metal klavnica, na kateri bodo nastopile metalske zasedbe Arch Of Hell (Češka), Dekadent (Slovenija), Darkfall (Avstrija) in Cytotoxin (Nemčija).



8ba406cceed96e0dd0cc98b1f08671e2
Tomo Köleš
Plakat za festival Mikk22.


Drugi dan festivala, v soboto, 15. septembra, bo na grajskem dvorišču v dopoldanskem času potekal MIKK Art Market, kjer bodo umetniki imeli možnost prodaje unikatnih umetniških izdelkov. Obiskovalci bodo lahko kupili tudi glasbene plošče, cedeje ter majice raznih bendov in glasbenih založb. Ob 18. uri bo na grajskem dvorišču nastopila tolkalska sekcija skupine Djembabe iz Maribora. V glavnem večernem delu festivala pa bodo v klubskem prostoru koncertirale zasedbe 7AM (Slovenija), Dogs in Kavala (Srbija) in Demolition Group (Slovenija). 7AM je trio jasnega garažnega punk rocka in grungea z odtenkom popovsko ambiciozno fine in radožive pevske evforije. Dogs in Kavala so hiter in mlad trio iz Beograda, ki igra garažno psihedelijo.
Demolition Group ostaja brezkompromisna rock zasedba in še vedno deluje na robu alterja in undergrounda. Veterani slovenske rokovske scene napovedujejo koncerte z eksplozivnim nabojem, še bolj udarnim in samosvojim. So jasni in glasni, z občutljivim in kritičnim odnosom do aktualnega dogajanja in čedalje večje atomizacije družbe. Zadnji album se imenuje Pojdiva tja.

2b45b0ceed8ab106c757bffb9db928a8
Tomo Köleš
Posebej za festival Mikk22 izdelano craft pivo MikkFrik.


V petek in soboto bo na grajskem dvorišču poskrbljeno za kulinarično razvajanje, ob katerem se bo vrtela glasba po izboru MIKKove ekipe. Tudi za letošnji festival je pivovarna Bevog poskrbela, da se bo lahko pilo posebej za to priložnost zvarjeno craft pivo, ki so ga poimenovali MIKK Frik. Vstopnice za klubski koncertni del festivala so na voljo v MIKKovi kavarni in bodo v prodaji tudi oba koncertna dneva. Cena vstopnice za petek znaša 5, za soboto pa 8 evrov. Festivalska vstopnica za oba dneva stane 10 evrov. Vstop na dogajanje na grajskem dvorišču bo prost.
Direktorica MIKKa Aleša Kovač, vodja kulturnega programa Vladimir Petković ter vodja in koordinatorica Multimedijskega centra Maja Lačen Škrbič so predstavili še druge projekte in dogajanje v MIKKu. Klub je bil letos spet uspešen na razpisu ministrstva za kulturo za izvedbo štiriletnega kulturnega projekta v obdobju 2018–2021. Projekt Alternativna godba bo tako sofinanciran z dvakrat več denarja kot v prejšnjem obdobju (za novo štiriletno obdobje bodo prejeli 13.700 evrov), kar pomeni, da se bo v Murski Soboti še naprej lahko v živo poslušalo in gledalo kakovostne nadžanrske koncerte.


Lani je MIKK izvedel skupno 117 dogodkov, od tega je bilo 19 izobraževalnih, 51 kulturnih in 47 razvedrilnih, s čimer se je obseg programskih in projektnih vsebin povečal za skoraj dvajset odstotkov v primerjavi z letom poprej. Do konca letošnjega leta pripravljajo v MIKKu še dve diskoteki, nekaj koncertov in kopico dogodkov v sklopu multimedijskega centra. Tu bodo delavnice iz uporabe programskih orodij Adobe, celotedenska filmska delavnica pod vodstvom režiserke Maje Prettner, delavnica animacije in stripa ter natečaj v sklopu 2. festivala stripovske umetnosti MIKK(s)trip, prvi Pomurski outdoor filmski festival in še razstavi v sklopu projekta Odprto obrobje. V sklopu mladinskega dela pa pripravljajo letos še dijaške in družabne večere, predavanja in delavnice.


MIKK festival MIKK22 konferenca
Kaj zdaj berejo drugi